BibTex RIS Cite

AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ

Year 2004, Volume: 30 Issue: 2, 19 - 35, 15.04.2013

Abstract

Özet

Bu çalışma, %4 düzeyinde farklı iki yağ kaynağı (Ayçiçek yağı ve balık yağı) içeren yumurta tavuğu rasyonlarına E ve C vitaminleri (sırasıyla, 100 ve 400 ppm) ilavesinin yumurta sarısı yağ asitleri kompozisyonuna ve malondialdehit (MDA) düzeyine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 69 haftalık yaşta 108 adet yumurtacı hibrit (ISA-Brown) kullanılmıştır. Her birinde 18 adet tavuk bulunacak şekilde 6 gruba "ayçiçek yağı (AY), ayçiçek yağı + E vitamini (AYE), ayçiçek yağı + C vitamini (AYC), balık yağı (BY), balık yağı + E vitamini (BYE) ve balık yağı + C vitamini (BYC)" ayrılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür.

Araştırmada en düşük doymuş yağ asidi (SFA) düzeyi AYE grubuna ait yumurta sarılarında, en yüksek ise BYE grubunda saptanmıştır. Balık ve ayçiçek yağlı gruplarda yumurta sarısı tekli doymamış yağ asidi (MUFA) düzeyleri azalma eğilimi göstermiştir. Diğer yandan, balık yağlı rasyon verilen tavuklardan elde edilen yumurta sarısı yağındaki çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ve n-6 düzeyleri ayçiçek yağlı gruplara göre daha düşük bulunmuştur. Rasyona ayçiçek yağı ilavesi ile yumurta sarısı linoleik asit düzeyi yükselmiştir. Balık yağlı rasyon verilen tavuklardan elde edilen yumurta sarısı n-3 düzeyleri ayçiçek yağlı rasyonla beslenen gruplara göre daha yüksek saptanmıştır. Rasyona balık yağı ilavesi yumurta sarısı yağı a-linolenik asit, ekosapentaenoik asit (EPA) ve dekosaheksaenoik asit (DHA) düzeylerini belirgin oİ2rak yükseltmiştir. Rasyona ayçiçek yağı katılması yumurta sarısı n-6/n-3 oranım arttırmış, balık yağı ilavesi ise bu oranı düşürmüştür.

Denemenin 8. haftasında toplanan yumurtalar hariç, diğer dönemlerde (deneme başlangıcı ve 4. hafta) ayçiçek yağlı rasyon verilen grupların yumurta sarısı MDA düzeyleri balık yağlı gruplara göre daha düşük bulunmuştur (p<0.001). Çalışmanın 4. haftasında toplanan AY ve BY grubuna ait yumurta sarılarında saptanan MDA düzeyi, rasyona E ve C vitaminleri ilavesi ile azalmıştır.

Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, ayçiçek yağı, batık yağı, vitamin, yağ asidi, malondialdehit

 

Effect OF DIETARY SUPPLEMENTATION OF SUNFLOWER AND FISH OIL WITH ADDITIVE VITAMIN E OR C ON FATTY ACID COMPOSITIONS OF EGG YOLKS AND MALONDIALDEHYDE LEVELS IN LAYER HENS

Abstract

The purpose of this research is to determine the effects of vitamin E and C (100 and 400 ppm. respectively), added to layer hen rations including 4% oil sources (sunflower oil and fish oil) on egg yolk fatty acid composition and malondialdehyde (MDA) level. In this study, 108 layer hens (ISA-Brown) at 69 weeks of age were used. They were divided into 6 groups, each including 18 birds. The diets of the groups were sunflower oil (SFO). sunflower oil + vitamin E (SFO + E), sunflower oil + vitamin C (SFO + C), fish oil (FO). fish oil + vitamin E (FO + E) and fish oil + vitamin C (FO + C), respectively. The research lasted 56 days.

The lowest saturated fatty acids (SFA) levels were found in SFO + E group and the highest level was in FO + E group. Egg yolk monounsaturated fatty acids (MUFA) levels showed a decrease tendency in the fish and sunflower oil groups. On the other hand, polyunsaturated fatty acids (PUFA) and n-6 levels in yolk were found lower in fish oil supplemented groups compared to the sunflower oil groups. Dietary sunflower oi! increased egg yolk linoleic acid level. Egg yolk n-3 levels were found higher in fish oil groups than the sunflower oil groups. Dietary fish oil increased egg yolk a-linolenic acid, eicosapentanoic acid (EPA) and docosahexanoic acid (DHA) levels. Dietary sunflower oil increased egg yolk n-6/n-3 ratio although dietary fish oil decreased this ratio evidently.

Eggs collected in the periods (start of the experiment and 28. days) except at the 8. week, MDA levels were found lower in sunflower oil groups compared to fish oil groups (p<0.001). Yolk MDA levels obtained from the fish oil and sunflower oil group at 4. week decreased with supplementation of vitamin E and C.

Key Words: Layer, sunflower oil, fish oil, vitamin, fatty acid, malondialdehyde

Year 2004, Volume: 30 Issue: 2, 19 - 35, 15.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hüseyin Eseceli This is me

Recep Kahraman This is me

Publication Date April 15, 2013
Published in Issue Year 2004 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Eseceli, H., & Kahraman, R. (2013). AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 19-35. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36115
AMA Eseceli H, Kahraman R. AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. April 2013;30(2):19-35. doi:10.16988/iuvfd.36115
Chicago Eseceli, Hüseyin, and Recep Kahraman. “AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E Ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30, no. 2 (April 2013): 19-35. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36115.
EndNote Eseceli H, Kahraman R (April 1, 2013) AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30 2 19–35.
IEEE H. Eseceli and R. Kahraman, “AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”, iuvfd, vol. 30, no. 2, pp. 19–35, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.36115.
ISNAD Eseceli, Hüseyin - Kahraman, Recep. “AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E Ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30/2 (April 2013), 19-35. https://doi.org/10.16988/iuvfd.36115.
JAMA Eseceli H, Kahraman R. AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;30:19–35.
MLA Eseceli, Hüseyin and Recep Kahraman. “AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E Ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, 2013, pp. 19-35, doi:10.16988/iuvfd.36115.
Vancouver Eseceli H, Kahraman R. AYÇİÇEK VE BALIK YAĞI KATILAN YUMURTA TAVUĞU RASYONLARINA E ve C VİTAMİNİ İLAVESİNİN YUMURTA SARISI YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONU İLE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;30(2):19-35.