BibTex RIS Cite

FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ

Year 2004, Volume: 30 Issue: 2, 87 - 102, 15.04.2013

Abstract

Özet

Bu çalışmada, yumurta tavuğu yemlerinde %2 ve 4 düzeydeki 3 farklı yağ kaynağının (balık, keten ve ayçiçek yağları) yumurta sarısı yağ asitleri kompozisyonuna ve malondialdehit (MDA) düzeyine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Araştırmada 34 haftalık yaşta 120 adet yumurtacı tavuk (ISA-Brown) kullanılmıştır. Yumurta tavukları her birinde 20 adet bulunacak şekilde 6 gruba "%2 ayçiçek yağı (AY), %2 keten yağı (KY), %2 balık yağı (BY), %4 AY, %4KY ve %4 BY" ayrılmıştır. Deneme 56 gün sürmüştür.

Deneme sonunda en düşük toplam doymuş yağ asidi düzeyi BY4 grubu yumurta sarılarında, en yüksek ise AY2 grubunda saptanmıştır. En düşük ve en yüksek MUFA düzeyi ise sırasıyla KY4 ve AY4 gruplarında bulunmuştur. Diğer yandan en yüksek PUFA düzeyi KY4 grubu yumurta sarılarında, en düşük ise AY4 grubunda tespit edilmiştir. Araştırmada BY2 grubunda yumurta sarısı n-6 yağ asitleri düzeyi, AY4 grubunda ise n-3 ağ asitleri düzeyi düşük bulunmuştur. Ayrıca, K.Y4 grubu yumurta sarılarında n-6 ve n-3 yağ asitlerinin de daha yüksek olduğu saptanmıştır. Keten ve balık yağlı rasyon verilen tavuklardan elde edilen yumurta sarısı n-3 düzeyleri ayçiçek yağlı rasyonla beslenen gruplara göre daha yüksek bulunmuştur. Rasyona balık ve keten yağı ilavesi yumurta sarısı yağı a-linolenik asit, EPA ve DHA düzeylerini de yükseltmiştir. Deneme sonunda en düşük n-6 / n-3 oranı KY4 ve BY4 grubu yumurta sarısı yağlarında, en yüksek ise AY2 ve AY4 gruplarında saptanmıştır.

Yumurta sarılarının malondialdehit düzeyleri bakımından tüm dönemlerde gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel yönden önemli bulunmuştur (p<0.001), Analiz sürecine bağlı olarak (0., 30., 60. ve 90. dakikalarda) deneme gruplarından toplanan yumurta sarısı örneklerinde saptanan MDA düzeyleri zaman içerisinde yükselmiştir. Genel olarak, AY2 ve AY4 gruplarının yumurta sarısı MDA düzeyleri aynı düzeylerde yeme keten ve balık yağı katılan gruplara göre daha düşük saptanmıştır (p<0.001).

Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, balık yağı, keten yağı. ayçiçek yağı, yağ asidi, malondialdehit

 

EFFECTS OF DIFFERENT FATTY ACID SOURCES ON FATTY ACID COMPOSITION AND MALONDIALDEHYDE LEVELS IN LAYERS

Abstract

The purpose of this research was to determine the effects of three different types of oil sources (sunflower oil iinseed oil and fish oil) added to layer hens rations including 2% and 4% oil levels in their rations on egg yolk fatty acid composition and malondialdehyde (MDA) levels.

In this study, 120-layer (ISA-Brown) at 34 weeks of age was used. They were divided into 6 groups, each including 20 birds. The diets of the groups were 2% sunflower oil (SFO), 2% linseed oil (LO). 2% fish oil (FO). 4% SFO, 4% LO and 4% FO. respectively. The research lasted 56 days.

At the end of the experiment, while the lowest total saturated fatty acid (SFA) level was found İn 4% FO group's egg yolk, the highest level was found in 2% SFO group. The lowest and the highest MUFA rate were found in 4% LO group and 4% SFO group, respectively. On the other hand, the highest PUFA level was found in 4% LO group's egg yolk, and the lowest was found İn 47c SFO. In the experiment, n-6 fatty acid level of egg yolk in 2% FO group and n-3 fatty acid level of egg yolk in 4% SF group were found lower. Also, n-6 and n-3 fatty acid level of egg yolk in 4% LO group was found higher. The n-3 fatty acid level of egg yolks obtained from chicks fed diet supplemented with LO and FO was found higher than those of fed diet supplemented with SFO. Supplementation of FO and LO increased a-linolenic acid, EPA, DHA levels of egg yolk. At the end of the experiment, the lowest n-6 / n-3 rates were found in 4% LO group and FO group, the highest was found in 2% and 4% SFO groups.

MDA levels of egg yolks were found statistically different between groups in all experimental periods (p<0.001). Depending on analysis period, MDA levels of egg yolk samples collected from experimental groups increased linearly as time depending (0. 30. 60. and 90. minutes). Generally, egg yolk MDA levels included 2% and 47% SFO groups were found lower than those of similar levels of LO and FO groups (p<0.001).

Key Words: Layer, fish oil, linseed oil, sunflower oil, fatty acid, malondialdehyde

Year 2004, Volume: 30 Issue: 2, 87 - 102, 15.04.2013

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Recep Kahraman This is me

İsmail Akbaş

Haydar Özpınar This is me

Ahmet Pekel

Halil Kutay

Onur Keser

Publication Date April 15, 2013
Published in Issue Year 2004 Volume: 30 Issue: 2

Cite

APA Kahraman, R., Akbaş, İ., Özpınar, H., Pekel, A., et al. (2013). FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2), 87-102. https://doi.org/10.16988/iuvfd.32833
AMA Kahraman R, Akbaş İ, Özpınar H, Pekel A, Kutay H, Keser O. FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. April 2013;30(2):87-102. doi:10.16988/iuvfd.32833
Chicago Kahraman, Recep, İsmail Akbaş, Haydar Özpınar, Ahmet Pekel, Halil Kutay, and Onur Keser. “FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30, no. 2 (April 2013): 87-102. https://doi.org/10.16988/iuvfd.32833.
EndNote Kahraman R, Akbaş İ, Özpınar H, Pekel A, Kutay H, Keser O (April 1, 2013) FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30 2 87–102.
IEEE R. Kahraman, İ. Akbaş, H. Özpınar, A. Pekel, H. Kutay, and O. Keser, “FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”, iuvfd, vol. 30, no. 2, pp. 87–102, 2013, doi: 10.16988/iuvfd.32833.
ISNAD Kahraman, Recep et al. “FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 30/2 (April 2013), 87-102. https://doi.org/10.16988/iuvfd.32833.
JAMA Kahraman R, Akbaş İ, Özpınar H, Pekel A, Kutay H, Keser O. FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;30:87–102.
MLA Kahraman, Recep et al. “FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ”. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol. 30, no. 2, 2013, pp. 87-102, doi:10.16988/iuvfd.32833.
Vancouver Kahraman R, Akbaş İ, Özpınar H, Pekel A, Kutay H, Keser O. FARKLI YAĞ ASİTİ KAYNAKLARININ YUMURTA SARISI YAĞ ASİTİ KOMPOZİSYONU VE MALONDİALDEHİT DÜZEYİNE ETKİSİ. iuvfd. 2013;30(2):87-102.