Özet
Bu araştırmada, kuzu besisi yemine katılan antibiyotiğin (Zinc Bacitracin) kuzularda caniı ağırlık artışına, yem tüketimine, yemden yararlanma düzeyine, karkas özelliklerine ve kuzu maliyetine olan etkisi incelenerek, entansif kuzu besisinde kullanılma olanaklarının saptanması amaçlanmıştır.
Araştırmada materyal olarak, yaklaşık 3 aylık dönemde sütten kesilmiş ikiz erkek Kıvırcık ırkı kuzulardan sekizerli 3 grup halinde toplam 24 baş kuzu kullanılmıştır. Deneme süresince kontrol ve deneme 1 ve deneme 2 gruplarındaki kuzulara büyütme yemi ve iyi kaliteli kuru ot ad libitum verilmiştir.
Araştırmada antibiyotik olarak kullanılan zinc bacitracin (ALBAC. % 15'lik); Deneme 1 grubundaki kuzulara 200 mg/kg (30 ppm) yem; Deneme 2 grubundaki kuzulara ise 400 mg/kg (60 ppm) yem miktarda kuzu büyütme yemlerine katılarak hazırlanmıştır. Kontrol grubundaki kuzuların yemine ise antibiyotik katılmamıştır.
Kuzuların 56 gün süren araştırma sonunda elde edilen besi sonu canlı ağırlıkları Kontrol, Deneme I ve Deneme 2 gruplarında sırasıyla 30.69, 30.91 ve 30.22 kg olarak belirlenmiştir (P>0.05). 0-56 günlük besi süresince günlük ortalama canlı ağırlık kazancı ise sırasıyla 230.4. 196.8 ve 198.5 gram olarak bulunmuştur (P>0.05). Bu gruplardaki hayvanların 1 kg canlı ağırlık artışı için tükettiği konsantre ve kaba yem miktarları karşılaştırıldığında, rasyonuna antibiyotik katılmayan kontrol grubu kuzularda yemden yararlanmanın deneme gruplarına göre daha iyi olduğu saptanmıştır. Kuzuların soğuk karkas ağırlıkları Kontrol, Deneme I ve Deneme 2 gruplarında sırasıyla 14.88, 15.48 ve 15.09 kg; soğuk karkas randımanı %46.31, %45.37 ve %44.37 olarak belirlenmiştir.
Sonuç olarak, entansif kuzu besisinde konsantre yemlere zinc bacitracin değişik oranlarda katılmasının kuzuların besi performansını, karkas özelliklerini ve besi karlılığını olumlu yönde etkilemediği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: Kıvırcık, kuzu, zinc bacitracin, besi performansı, karkas Özellikleri, kuzu maliyeti
EFFECTS OF ZINC BACITRACIN ON FATTENING PERFORMANCE, SOME CARCASS CHARACTERISTICS AND LAMB COST OF KIVIRCIK LAMBS
Summary
In this study, the effects of zinc bacitracin supplementation into iamb fattening diets on live weight gain, feed consumption, feed conversion, carcass traits and lamb cost were investigated and it was aimed to determine the possibilities of using zinc bacitracin in the intensive lamb fattening programmes.
A total of 24 twin-male Kıvırcık lambs which were weaned at 3 months of age were used as the material of the research. Lambs were divided into 3 groups each of which comprised 8 heads. Lambs in control, experimental 1 and experimental 2 groups were fed with forages and concentrates ad libitum, during fattening period.
Zinc bacitracin used as antibiotic was supplemented 200 mg/kg (30 ppm) concentrate into experimental 1 group's rations and 400 mg/kg (60 ppm) concentrate into experimental 2 group's rations. No antibiotic was supplemented into control group's diet.
At the end of the study which was continued 56 days, the lambs live weight of control, experimental 1 and experimental 2 groups were determined to be 30.69 kg, 30.91 kg and 30.22 kg respectively (P>0.05). The means of daily live weight gain during fattening period in the groups were found as 230.4 g, 136.8 g and 198.5 g respectively (P>0.05).
When the amounts of the concentrates and forages consumed per kg of live weight gain were investigated, feed conversion of control group which had no antibiotic in their diet, was found to be better than the experimental groups. Cold carcass weight of control, experimental 1 and experimental 2 groups were found to be 14.88 kg, 15.48 kg and 15.09 kg respectively and dressing percentage were calculated to be 46.31%, 45.37 % and 44.37% respectively.
The research concluded that supplementation of zinc bacitracin into concentrates for intensive lamb fattening programme would not positively affect fattening performance, carcass traits and fattening profitability positively.
Key Words: Kıvırcık, lamb, zinc bacitracine, fattening performance, carcass characteristics, lamb cost
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 10, 2013 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 28 Issue: 1 |