Research Article
BibTex RIS Cite

İnternet üzerinden satışı yapan kitabevlerinin performansların MACBETH ve PROMETHEE yöntemleriyle analizi

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 21 - 38, 01.10.2016
https://doi.org/10.5505/iuyd.2016.83997

Abstract

Gelişen teknoloji ile internet kullanımı birçok alanda yaygınlaşmaktadır. İnternet kullanımı arttıkça insanlar ihtiyaçlarını karşılamak için alışverişlerini internet üzerinden yapmayı tercih etmektedirler. Dolayısıyla ihtiyaçları karşılama noktasında karar verme süreciyle karşılaşılabilmektedir. Çeşitli alternatifler arasından performanslarının değerlendirilmesi için çok kriterli karar verme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu çalışmada internet üzerinden kitap satışı yapmakta olan dört sitenin performansları incelenmiştir. Değerlendirme kriterleri olarak fiyat, güvenilirlik, teslimat hızı, ürün çeşitliliği ve müşteri hizmetleri belirlenmiştir. Alışveriş sitelerinin performanslarının karşılaştırılması için çok kriterli karar verme yöntemlerinden MACBETH ve PROMETHEE kullanılmıştır. Kriterlerin ağırlıklarının hesaplanması için MACBETH yönteminde ayrı bir yöntem gerekmezken, PROMETHEE için ayrıca AHS (Analitik Hiyerarşi Süreci) yönteminden faydalanılmıştır. Çalışma Türkiye’de çok az uygulanan yöntemlerden faydalandığı için diğer çalışmalardan farklılaşmaktadır.

Performance Analysis Of Online Bookstores By Using MACBETH And PROMETHEE Methods

Year 2016, Volume: 7 Issue: 2, 21 - 38, 01.10.2016
https://doi.org/10.5505/iuyd.2016.83997

Abstract

With the developing technology internet usage is becoming widespread in many areas. As internet usage evolves, people prefer to shop online in order to meet their needs. Therefore, at this point they will be faced with decision making process. So as to analyze the performance of various alternatives multiple decision making methods is utilised. In this paper the performance of four different online bookstore was analyzed. Price, security, lead time, product range and customer care were determined as evaluation criterias. MACBETH and PROMETHEE methods were in use on behalf of comparing performances of shopping websites. In MACBETH it is not necessary to use another method in order to calculate weights of criterias whereas in PROMETHEE AHP (Analytic Hierarchy Process) method was used. This study differentiates itself by the methods it used which are rarely applied in Turkey.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Business Administration
Other ID JA44AE49AK
Journal Section Research Article
Authors

İrfan Ertuğrul This is me

Gülin Zeynep Öztaş

Publication Date October 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 7 Issue: 2

Cite

APA Ertuğrul, İ., & Öztaş, G. Z. (2016). Performance Analysis Of Online Bookstores By Using MACBETH And PROMETHEE Methods. İnternet Uygulamaları Ve Yönetimi Dergisi, 7(2), 21-38. https://doi.org/10.5505/iuyd.2016.83997