Occupational health and safety should be emphasized in terms of risks and potential hazards, as there are generally no safe and healthy working environments in the fishing industry. This study aimed to determine the socio-demographic structures of the fishermen, their knowledge levels in terms of occupational health and safety, the risks encountered, and the factors affecting them by conducting face-to-face interviews with 70 fishermen engaged in small-scale fishing activities in the Ordu province.
According to the interviews, the average age of the fishermen is 48.7±1.45 years, and all participants are literate, 44% from primary school, 17% from secondary school, 34% from high school, and 5% from university graduate. It was determined that the average time spent by the fishermen at sea in a year was 185.1±8.49 days, 49% of them more than 200 days. In terms of occupational health and safety, it was determined that 9% of the participants had an occupational disease, 91% did not have any occupational disease, and lumbar hernia, knee pain, bronchitis, and sinusitis were detected as diseases. It was determined that the participants experienced occupational accidents such as cutting (44%), crushing (31%), fracture-dislocation (10%), and head injuries (9%) during fishing activities.
Küçük ölçekli balıkçılık Sosyo-demografik yapı İş Sağlığı ve Güvenliği Ordu.
Balıkçılık sektöründe genel olarak emniyetli ve sağlıklı çalışma ortamları bulunmadığı için riskler ve potansiyel tehlikeler açısından iş sağlığı ve güvenliği üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Ordu ilinde küçük ölçekli balıkçılık faaliyetinde bulunan 70 balıkçı ile yüz yüze görüşmeler yapılarak, balıkçıların sosyo-demografik yapıları, iş sağlığı ve güvenliği açısından bilgi düzeyleri, karşılaşılan riskler ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Yapılan görüşmeler doğrultusunda balıkçıların ortalama yaşları 48,7±1,45 yıl olup, katılımcıların tamamı okuryazar, %44’ü ilkokul, %17’si ortaokul, %34’ü lise ve %5’i üniversite mezunudur. Balıkçıların denizde bir yılda geçirdikleri sürenin ortalama 185,1±8,49 gün olduğu, %49’unun 200 günden fazla olduğu belirlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliliği bakımından katılımcıların %9’unun meslek hastalığının olduğu, %91’nin herhangi bir meslek hastalığının olmadığı belirlenmiş ve hastalık olarak bel fıtığı, diz ağrısı, bronşit ve sinüzit tespit edilmiştir. Katılımcıların balıkçılık faaliyetleri sırasında, kesilme (%44), ezilme (%31), kırık-çıkık (%10), baş yaralanmaları (%9) gibi iş kazaları yaşadıkları tespit edilmiştir.
Küçük ölçekli balıkçılık Sosyo-demografik yapı İş Sağlığı ve Güvenliği Ordu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2023 |
Gönderilme Tarihi | 21 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 20 Mart 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |