Kurutulmuş damıtma kalıntıları ve çözünür maddeleri (DDGS), başta mısır olmak üzere buğday, arpa ve sorgum gibi tahıllarda veya
karışımlarında bulunan şekerin enzim ve mayalarla fermantasyonundan sonra karbondioksitin ve etanolün ayrılması neticesinde geriye kalan kısmın kurutulması
ile elde edilen bir yem hammaddesidir. Yüksek enerji ve orta düzey protein içeriği, nispeten düşük fosfor oranı ve düşük maliyetiylesu ürünleri yem sektöründe
kullanılabilecek önemli bir alternatif yem hammadde kaynağıdır.DDGS, birçok bitkisel protein kaynağında olan anti besinsel madde içermemesi nedeniyle de
dikkat çekmektedir.Mısırdan elde edilen DDGS genel olarak, %22-37 arasında ham protein, %3-15 arasında ham yağ, %2-5 ham kül, %5-11 ham selüloz ve
düşük oranda nişasta (%4-9) içeriğine sahiptir. Yüksek miktarda doymamış yağ asidi (%86,7), linoleik asit %59, linolenik asit %7,8, DHA %0,14 ve düşük
miktarda doymuş yağ asidi (%13,6) içermektedir. Ayrıca %3,9 oranında maya, %7,6 oranında β-glukan içermesi sayesinde balıkların bağışıklık sistemine olumlu
katkı sağladığı ve patojen organizmalara karşı direnci artırdığı bildirilmektedir.
Distillers dried grains with solubles (DDGS) is the result of the separation of carbon dioxide and ethanol after fermentation of the sugars
found in the grains. DDGS is an important alternative feed raw material that can be used in the aquaculture feed due to its high energy and medium protein
content, relatively low phosphorus ratio and low cost. DDGS is also attracting attention due to the lack of anti-nutritional substances in many plant protein sources.
Corn DDGS generally has between 22-37% crude protein, 3-15% crude fat, 2-5% crude ash, 5-11% crude cellulose and low starch (4-9%) content. DDGS contains
high amount of unsaturated fatty acids (86.7%), linoleic acid 59%, linolenic acid 7.8%, DHA 0.14% and low amount of saturated fatty acids (13.6%). It is also
reported that fish contain 3.9% of yeast and 7.6% of β-glucan contribute positively to the immune system of the fish and increase resistance to pathogenic
organisms.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 24 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 |