In this
study, it is aimed to investigate the changes in Glutathione S Transferase and
Cytochrome 1A1 enzymes and Malondialdehyde levels in Gammarus pulex exposed to congo red. G. pulex was exposed to synthetic solutions containing 20, 10, 5 mg/L of Congo red for 96 hours.
Glutathione S transferase and cytochrome 1A1 enzyme activities were determined
by using ELISA kit and malondialdehyde levels were determined by
spectrophotometric methods. Glutathione S transferase activities were increased
in all administration groups for 24 and 96 hours compared to control (P<0.05). After exposure to Congo red,
cytochrome 1A1 activity was decreased in 24 and 96 hours compared to control in
all groups (P<0.05).
Malondialdehyde levels increased in all groups after congo red exposure compared
to control in 24 hours (P<0.05),
increased in group A after 96 hours, decreased in groups B and C (P<0.05). Our results show that congo
red may cause oxidative stress by producing reactive oxygen species. In
conclusion, changes in antioxidant enzymes and malondialdehyde levels suggest
that congo red can be used as potential sensitive biomarkers in the assessment
of environmental toxicity.
G. pulex Glutathione S Transferase Cytochrome 1A1 Malondialdehyde
Bu
çalışmada, kongo kırmızısına maruz bırakılan G ammarus pulex'de Glutatyon S Transferaz ve Sitokrom 1A1 enzimleri
ile Malondialdehit seviyelerindeki değişimin araştırılması
amaçlanmaktadır. G. pulex, 96 saat boyunca 20, 10, 5 ppm kongo kırmızısı içeren
sentetik çözeltilere maruz bırakılmıştır.
Glutatyon S Transferaz ve Sitokrom 1A1 enzim aktiviteleri ELISA kiti
kullanılarak, malondialdehit seviyeleri ise spektrofotometrik olarak
belirlenmiştir. Glutatyon S Transferaz aktiviteleri
tüm uygulama gruplarında 24 ve 96 saat boyunca kontrole kıyasla artmıştır (p<0.05).
Kongo
kırmızısına maruz bırakıldıktan sonra tüm uygulama gruplarında Sitokrom 1A1 aktivitesi 24 ve
96 saat boyunca kontrole kıyasla azalmıştır (p<0.05). Malondialdehit seviyeleri
kongo kırmızısına maruziyetinden sonra tüm gruplarda 24 saat boyunca kontrole
kıyasla artmış (p<0.05), 96 saat sonunda A grubunda artmış, B ve C
gruplarında düşmüştür (p<0.05). Bulgularımız, kongo kırmızısının reaktif
oksijen türleri üreterek oksidatif strese neden olabileceğini
göstermektedir. Sonuç olarak,
antioksidan enzimler ve Malondialdehit seviyelerindeki değişiklikler, kongo
kırmızısının çevresel toksisitesinin değerlendirilmesinde potansiyel hassas
biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 25 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |