Alabalık çiftlikleri atık sularının
fiziko-kimyasal özellikleri ve akarsu ekosistemine etkilerini araştıran bu
bitirme çalışmasında farklı zamanlarda Çağlayan Alabalık Çiftliği ve Dört
Mevsim Alabalık İşletmesinden su örnekleri alınarak çiftlik atık suları
fiziko-kimyasal su analizleri yapılmış ve çiftlik atık sularının bırakıldığı
akarsuya etkileri araştırılmıştır.
Çalışmada çiftlik içerisinde
havuzlar ve akarsu üzerinde seçilen istasyonlardan alınan su örneklerinin
analizleri ve bu analizlerin Kıtaiçi Yerüstü Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite
Kriterleri ve Atık su Deşarj standartlarına göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Değerlendirme sonuçlarına göre Çağlayan ve Dört Mevsim alabalık çiftlikleri
atık suları KOİ, Nitrat, Nitrit, Fosfat ve AKM açısından standart değerleri
zaman zaman aşabilmektedirler, ancak bu atık suların boşaldığı akarsuların su
kalitesi üzerinde etkileri sadece nitrat ve fosfat açısından önemli olmaktadır.
Alabalık çiftlikleri atık sularının
fiziko-kimyasal özellikleri ve akarsu ekosistemine etkilerini araştıran bu
bitirme çalışmasında farklı zamanlarda Çağlayan Alabalık Çiftliği ve Dört
Mevsim Alabalık İşletmesinden su örnekleri alınarak çiftlik atık suları
fiziko-kimyasal su analizleri yapılmış ve çiftlik atık sularının bırakıldığı
akarsuya etkileri araştırılmıştır.
Çalışmada çiftlik içerisinde
havuzlar ve akarsu üzerinde seçilen istasyonlardan alınan su örneklerinin
analizleri ve bu analizlerin Kıtaiçi Yerüstü Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite
Kriterleri ve Atık su Deşarj standartlarına göre değerlendirilmesi yapılmıştır.
Değerlendirme sonuçlarına göre Çağlayan ve Dört Mevsim alabalık çiftlikleri
atık suları KOİ, Nitrat, Nitrit, Fosfat ve AKM açısından standart değerleri
zaman zaman aşabilmektedirler, ancak bu atık suların boşaldığı akarsuların su
kalitesi üzerinde etkileri sadece nitrat ve fosfat açısından önemli olmaktadır.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 31, 2017 |
Submission Date | July 23, 2017 |
Acceptance Date | August 24, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 2 |