The aim of this study was to determine the effect of using peanut meal (Arachis hypogaea L.) instead of soybean meal in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) feeds on growth performance, biochemical composition and fillet color. For this purpose, rainbow trout were fed for eight weeks with four different diets adjusted as iso-nitrogenic (45% protein), iso-lipidic (19% lipid) and iso-energetic (22 kJ g-1). While the CF (commercial feed) group was fed with commercial feed, three experimental diets containing 0% (Control-C), 50% (PNM50) and 100% (PNM100) peanut meal were formulated for the other groups. As a result of the 8 weeks diet treatments, the best final weight, weight gain and specific growth rate were found PNM50 group and the difference among groups was significant. The use of peanut meal instead of soybean meal in rainbow trout diets decreased fish meat protein ratios compared to CF and C groups. The qualities of redness, yellowness and hue were distinct between the diets in the dorsal and caudal locations. At all the measured regions in the C and CF groups did not result in any significant difference for chroma. It is thought that the differences between the measured regions in L*, a*, b * are due to the fillet thickness and the preservation of the fillet coloring matter. Consequently, 50% peanut meal instead of soybean meal in trout diets could be used in diets of rainbow trout without any negative effects on growth.
Bu çalışmada, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) yemlerinde soya küspesi yerine yer fıstığı küspesi (Arachis hypogaea L.) kullanımının balıkların büyüme performansı, biyokimyasal kompozisyon ve fileto rengine etkisininin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla izo-nitrojenik (%45 protein), izo-lipidik (%19 lipid) ve izo-enerjik (22 kJ g-1) olarak hazırlanan dört farklı diyetle gökkuşağı alabalıkları sekiz hafta süreyle beslenmiştir. CF (ticari yem) grubu ticari yemle beslenirken, diğer gruplar için %0 (Kontrol-C),%50 (PNM50) ve %100 (PNM100) oranlarında yer fıstığı küspesi içeren üç farklı yem hazırlanmıştır. 8 haftalık çalışma sonucunda en iyi ağırlık artışı, ağırlık kazancı, ve spesifik büyüme oranı PNM50 grubundan elde edilmiş ve gruplar arası fark anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Gökkuşağı alabalığı yemlerinde soya küspesi yerine yer fıstığı küspesi kullanılması, CF ve C gruplarına göre balık eti protein oranlarını düşürmüştür. 8 haftalık çalışmadan sonra, dorsal ve kaudal bölgelerdeki kırmızılık, sarılık ve Hue değerleri gruplar arasında farlılık göstermiştir. C ve CF gruplarının ölçüm yapılan tüm bölgelerde, Chroma için önemli bir farklılık görülmemiştir. Ölçüm yapılan bölgelerde L*, a*, b* değerlerinde oluşan farklılıkların, fileto kalınlığından ve filetonun renk maddesini muhafaza etmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak, alabalık diyetlerinde soya küspesi yerine% 50 fıstık küspesi, büyüme üzerinde herhangi bir olumsuz etki olmaksızın gökkuşağı alabalığının diyetlerinde kullanılabilir.
bitkisel protein biyokimyasal kompozisyon fileto rengi Oncorhynchus mykiss yer fıstığı küspesi
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2021 |
Submission Date | January 6, 2021 |
Acceptance Date | February 23, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 1 |