Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A comparative analysis of Trabzon and Samsun Fish Markets Records Between 2013 and 2021

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 176 - 182, 30.06.2023
https://doi.org/10.35229/jaes.1280015

Öz

In this study reports that the annual amounts of fishes which are marketing in Trabzon and Samsun fish market between 2013 and 2021. It was determined that 14 species were traded in Trabzon fish market and 21 species were traded in Samsun fish market. When the marketed species were analyzed according to their source, it was determined that about 93% of Trabzon was obtained by hunting and 7% by aquaculture and in Samsun was about 91% by fishing and 9%from aquaculture. Anchovy (43.7%-71.2%) was the most marketed species in Trabzon and Samsun fish markets during the years the records were examined, followed by horse mackerel, bonito and whiting. According to the fish market records, the percentage of these four species varies between 70.8% and 94.1% over the years. The average product quantity between 2013 and 2021 was found as 6145.3 tons ± 1783.2 for Trabzon fish market and 10008.7 tons ± 1495,8 for Samsun fish market. Between 2013-2021, when the contribution of 2 wholesale fish markets fishing production to the Eastern Black Sea regions fishing production was 10.2±3.44%, was 5,41±0.93% in of total fish trade in Blacks Sea region. The highest contribution of these two fish markets was in 2018 (16.22%), and this rate was 12.4% in 2021.

Kaynakça

  • Akyol, O. & Perçin, F. (2005). İzmir balık halinde 1993- 2004 yılları arasında pazarlanan balıklar üzerine bir araştırma. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 22(1), 125-128.
  • Anonim (2020). 5/1 Numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkında tebliğ (Tebliğ No: 2020/20). https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFi hristDetayIframe?MevzuatTur=9&MevzuatNo=3 4823&MevzuatTertip=5 (05.04.2023)
  • Anonim (2019). Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı on birinci kalkınma planı (2019-2023). https://www.sbb.gov.tr/wpcontent/uploads/2022/07/On_Birinci_Kalkinma_ Plani-2019-2023.pdf (05.04.2023)
  • Anonim. (2014). DPT 9. Beş yıllık kalkınma planı, Balıkçılık özel ihtisas komisyonu raporu, Yayın No: DPT2719-ÖİK: 672, pp: 127, Ankara, 2007. https://www.sbb.gov.tr/wpcontent/uploads/2022/08/Dokuzuncu-KalkinmaPlani-Balikcilik-Sanayii-OIK.pdf (05.04.2023)
  • Arslan, G. & Yıldız, P.O. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57.
  • BSGM. (2022). Su ürünleri istatistikleri. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Ankara, 22s.
  • Emiroğlu, D., Tolon, M. T., Günay, D. & Özden, O. (2017). Türkiye'de işlem hacmi yüksek balık hallerinin durum değerlendirmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(1), 111-121.
  • Özkan Ulusal, M. (2016). 2009-2013 yılları arasındaki Trabzon balık hali kayıtlarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Rize, Türkiye, 45s.
  • Sağlam, N. E., Akyol, O., & Ceyhan, T. (2008). İstanbul balık halinde 1998–2007 yılları arasında işlem gören türler üzerine bir değerlendirme. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 25(2), 169-172.
  • Sağlam, N.E. & Sağlam, C. (2010). Samsun balık halinde 2007-2010 yılları arasında işlem gören türlerin incelenmesi ve hal içerisindeki işletmelere genel bir bakış. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 27(4), 161-164.
  • TAGEM. (2019). TAGEM su ürünleri sektör politika belgesi (2019-2023).
  • Tekinay, A.A., Alpaslan, M., Özcan, Ö.Z.E.N., Akyüz, P. & Güroy, D. (2002). 1996-2001 Yılları arasında Çanakkale balık hali'nde pazarlanan su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi üretim miktarlarının karşılaştırılması. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 19(3).
  • TEPGE. (2021). Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü su ürünleri ürün raporu 2021. Yayın No: 338, ISBN: 978-605-7599-73-5, 27s.
  • TEPGE. (2022). Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü su ürünleri ürün raporu 2022. Yayın No: 355, ISBN: 978-625-8451-46-7, 29s.
  • Timur, M. & Doğan, K. (1999). Istanbul (Turkey) fish auction hall and marketing. EÜ Su Ürünleri Dergisi, 16(1-2), 1-17.
  • Tolon, M., Günay, D., Özden, O., Sayğı, H. & Emiroğlu, D. (2015). Karadeniz Bölgesi’nde toptan balık hallerinin yapısal ve pazarlama durumu. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 32(4), 197-204.
  • TÜIK. (2022). Türkiye su ürünleri istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu. ttps://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=SuUrunleri-2021-45745. 02.04.2023)
  • URL-1. (2023). https://www.ab.gov.tr/fasil-13- balikcilik_78.html (26.03.2023)
  • URL-2. (2023). https://www.ab.gov.tr/fasil-18- istatistik_83.html (26.03.2023)
  • URL-3. (2023). https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatN o=5087&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 (31.03.2023).
  • URL-4. (2022). https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/ Icerikler/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Al tyap%C4%B1lar%C4%B1/su_urunleri_toptan_s at%C4%B1s_yerleri.pdf (12.03.2022).
  • Yıldırım, B. R. & Akyol, O. (2013). İstanbul balık halinin fiziki koşulları ve pazarlanan türler (2007-2011). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 30(1), 25-29.

2013-2021 Yılları Arası Trabzon ve Samsun Balık Hali Kayıtlarının İncelenmesi

Yıl 2023, Cilt: 8 Sayı: 2, 176 - 182, 30.06.2023
https://doi.org/10.35229/jaes.1280015

Öz

Bu çalışmada 2013-2021 yılları arasında Trabzon ve Samsun balık hallerinde pazarlanan balıkların yıllık miktarları rapor edilmektedir. Trabzon balık halinde 14 türün, Samsun balık halinde ise 21 türün işlem gördüğü belirlenmiştir. Pazarlanan türler kaynaklarına göre incelendiğinde, Trabzon'da yaklaşık %93'ünün avcılık ve %7'sinin yetiştiricilik yoluyla, Samsun'da ise yaklaşık %91'inin avcılık ve %9'unun yetiştiricilik yoluyla elde edildiği tespit edilmiştir. Kayıtların incelendiği yıllar içerisinde Trabzon ve Samsun balık hallerinde en fazla pazarlanan tür hamsi (%43,7-%71,2) olup bunu takip eden türler istavrit, palamut ve mezgittir. Balık hali kayıtlarına göre bu dört türe ait yüzdelik dilim yıllar içerisinde %70,8 ile %94,1 arasında değişmektedir. 2013-2021 yılları arasında Trabzon balık hali için ortalama ürün miktarı 6145,3 ton ± 1783,2; Samsun balık hali için ise 10008,7 ton ± 1495,8’dir. 2013-2021 yılları arasında Doğu Karadeniz Bölgesi avcılık üretimine iki balık halinin avcılık üretimine katkısı %10,2±3,44 iken Karadeniz Bölgesi’ ne katkısı %5,41±0,93’tür. Bu iki balık halinin en yüksek katkısı 2018 yılında (%16,22) olup, 2021 yılında bu oran %12,4'dür.

Kaynakça

  • Akyol, O. & Perçin, F. (2005). İzmir balık halinde 1993- 2004 yılları arasında pazarlanan balıklar üzerine bir araştırma. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 22(1), 125-128.
  • Anonim (2020). 5/1 Numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkında tebliğ (Tebliğ No: 2020/20). https://www.mevzuat.gov.tr/anasayfa/MevzuatFi hristDetayIframe?MevzuatTur=9&MevzuatNo=3 4823&MevzuatTertip=5 (05.04.2023)
  • Anonim (2019). Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı on birinci kalkınma planı (2019-2023). https://www.sbb.gov.tr/wpcontent/uploads/2022/07/On_Birinci_Kalkinma_ Plani-2019-2023.pdf (05.04.2023)
  • Anonim. (2014). DPT 9. Beş yıllık kalkınma planı, Balıkçılık özel ihtisas komisyonu raporu, Yayın No: DPT2719-ÖİK: 672, pp: 127, Ankara, 2007. https://www.sbb.gov.tr/wpcontent/uploads/2022/08/Dokuzuncu-KalkinmaPlani-Balikcilik-Sanayii-OIK.pdf (05.04.2023)
  • Arslan, G. & Yıldız, P.O. (2021). Türkiye su ürünleri sektörüne genel bakış. Menba Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 46-57.
  • BSGM. (2022). Su ürünleri istatistikleri. Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Ankara, 22s.
  • Emiroğlu, D., Tolon, M. T., Günay, D. & Özden, O. (2017). Türkiye'de işlem hacmi yüksek balık hallerinin durum değerlendirmesi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 23(1), 111-121.
  • Özkan Ulusal, M. (2016). 2009-2013 yılları arasındaki Trabzon balık hali kayıtlarının incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Rize, Türkiye, 45s.
  • Sağlam, N. E., Akyol, O., & Ceyhan, T. (2008). İstanbul balık halinde 1998–2007 yılları arasında işlem gören türler üzerine bir değerlendirme. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 25(2), 169-172.
  • Sağlam, N.E. & Sağlam, C. (2010). Samsun balık halinde 2007-2010 yılları arasında işlem gören türlerin incelenmesi ve hal içerisindeki işletmelere genel bir bakış. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 27(4), 161-164.
  • TAGEM. (2019). TAGEM su ürünleri sektör politika belgesi (2019-2023).
  • Tekinay, A.A., Alpaslan, M., Özcan, Ö.Z.E.N., Akyüz, P. & Güroy, D. (2002). 1996-2001 Yılları arasında Çanakkale balık hali'nde pazarlanan su ürünleri ve Çanakkale Bölgesi üretim miktarlarının karşılaştırılması. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 19(3).
  • TEPGE. (2021). Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü su ürünleri ürün raporu 2021. Yayın No: 338, ISBN: 978-605-7599-73-5, 27s.
  • TEPGE. (2022). Tarımsal ekonomi ve politika geliştirme enstitüsü su ürünleri ürün raporu 2022. Yayın No: 355, ISBN: 978-625-8451-46-7, 29s.
  • Timur, M. & Doğan, K. (1999). Istanbul (Turkey) fish auction hall and marketing. EÜ Su Ürünleri Dergisi, 16(1-2), 1-17.
  • Tolon, M., Günay, D., Özden, O., Sayğı, H. & Emiroğlu, D. (2015). Karadeniz Bölgesi’nde toptan balık hallerinin yapısal ve pazarlama durumu. Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 32(4), 197-204.
  • TÜIK. (2022). Türkiye su ürünleri istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu. ttps://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=SuUrunleri-2021-45745. 02.04.2023)
  • URL-1. (2023). https://www.ab.gov.tr/fasil-13- balikcilik_78.html (26.03.2023)
  • URL-2. (2023). https://www.ab.gov.tr/fasil-18- istatistik_83.html (26.03.2023)
  • URL-3. (2023). https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatN o=5087&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 (31.03.2023).
  • URL-4. (2022). https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/ Icerikler/Su%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Al tyap%C4%B1lar%C4%B1/su_urunleri_toptan_s at%C4%B1s_yerleri.pdf (12.03.2022).
  • Yıldırım, B. R. & Akyol, O. (2013). İstanbul balık halinin fiziki koşulları ve pazarlanan türler (2007-2011). Ege Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, 30(1), 25-29.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Rahşan Evren Mazlum 0000-0001-9556-2679

Rafet Sema Semercioğlu 0000-0001-5466-3668

Erken Görünüm Tarihi 13 Haziran 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 10 Nisan 2023
Kabul Tarihi 11 Mayıs 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Mazlum, R. E., & Semercioğlu, R. S. (2023). 2013-2021 Yılları Arası Trabzon ve Samsun Balık Hali Kayıtlarının İncelenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 8(2), 176-182. https://doi.org/10.35229/jaes.1280015


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS