Makroalgler çok hücreli ökaryotik organizmalardır ve deniz ekosisteminin çok önemli bir bölümünü oluşturmakta olup, doğada en hızlı büyüme gösteren bitkisel organizmalarıdır. Diğer taraftan gıda, hayvan yemi, ilaç ve kozmetik gibi sektörlerde kullanılabilen, biyolojik aktif bileşikler üretme yeteneğindeki organizmalardır. Ulva lactuca vitaminler, flavonoidler, tanenler, fenoller, polisakkaritler, saponinler ve polisakkaritler içerir ve ayrıca antiinflamatuar ve antikanser etkilere sahiptir. Günümüzde mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklarla mücadelede antibiyotikler yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak pek çok yan etkisi olması, bakterilerin bu antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine neden olması ve aynı zamanda mali açıdan külfetli olması nedeniyle bilim adamları, toksik olarak etkisiz olan ya da çok az toksik etkiye sahip olan, aynı zamanda maliyet açısından ucuz olan materyallerden antibiyotik elde etmeye yönelmişlerdir. Günümüzde bu antibiyotiği elde etmek için kullanılan alternatif kaynaklar tıbbi kökenli bitkiler, makrofunguslar ve alglerdir. Bu derlemede makroalgler ve Ulva lactuca'nın antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri incelenmiştir.
Macro algae, or more commonly known as algae, are multicellular eukaryotic organisms and form a very important part of the marine ecosystem. Seaweeds are the fastest growing plant organisms in nature. They are living things that can find application in sectors such as medicine, cosmetics, food and animal feed and have the ability to produce biologically active compounds. Ulva lactuca contains vitamins, flavonoids, tannins, phenols, polysaccharides, saponins, and the polysaccharides and also have anti-inflammatory and anticancer effects. Nowadays, antibiotics are widely used to fight diseases caused by microorganisms. However, due to the fact that they have many side effects, cause bacteria to develop resistance to these antibiotics, and are also financially burdensome, scientists have directed scientists to obtain antibiotics from financially cheap sources that have no or negligible toxic effects. Today, the alternative sources used to obtain this antibiotic are plants of medicinal origin, macrofungi and algae. In this review, the antimicrobial and antioxidant characteristics of macroalgae and Ulva lactuca were examined.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Aquaculture, Veterinary Bacteriology, Veterinary Pharmacology, Veterinary Microbiology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 16, 2025 |
Publication Date | |
Submission Date | November 30, 2024 |
Acceptance Date | February 6, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 10 Issue: 2 |