Akdeniz tarzı beslenmenin vazgeçilmezi olan zeytinin sunmuş olduğu faydaların başında antioksidan etkisi vardır. İçerdiği zengin fenolik bileşikler sayesinde oksidatif stresin azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sayede diğer rahatsızlıkların ve hastalıkların önlenmesinde ya da tedavisinde ayrıca fayda sağladığı söylenebilir. Zeytin ve yaprağından elde edilen ektstraktının yanın da içerdiği önemli fenolik bileşikler arasında olan Oleuropein ve Hidroksitirozol pek çok çalışmaya konu olmuştur. Bunlar arasında en çok antioksidan, antidiyabetik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, antihipertansif ve antikanser etkiler araştırılmıştır. Zeytin zengin biyoaktif bileşikleri ile hem bireysel hem de sinerjistik olarak çeşitli farmakolojik etkiler göstermektedir. Zeytinde en bol bulunan ve en aktif madde olan Oleuropeinin enzimlerin inhibe, modüle ve/veya regüle edilmesinde baş rolü oynadığı söylenebilir.
One of the benefits of olives, which are indispensable for the Mediterranean style diet, is their antioxidant effect. It plays an important role in reducing oxidative stress thanks to the rich phenolic compounds it contains. In this way, it can be said that it is also beneficial in the prevention or treatment of other disorders and diseases. Oleuropein and Hydroxytyrosol, which are among the important phenolic compounds contained in the extract obtained from olives and leaves, have been the subject of many studies. Among these, antioxidant, antidiabetic, antimicrobial, anti-inflammatory, antihypertensive and anticancer effects have been most investigated. Olives show various pharmacological effects, both individually and synergistically, with their rich bioactive compounds. It can be said that Oleuropein, the most abundant and active substance in olives, plays a leading role in inhibiting, modulating and/or regulating enzymes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 2, 2024 |
Submission Date | December 30, 2023 |
Acceptance Date | January 2, 2024 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 1 Issue: 1 |