Research Article

Google Trendler İle COVID-19'un Analiz Edilmesi: Türkiye ve Dünya Vaka Örnekleri

Volume: 1 Number: 2 August 18, 2021
TR EN

Google Trendler İle COVID-19'un Analiz Edilmesi: Türkiye ve Dünya Vaka Örnekleri

Öz

Bu çalışmada 01.01.2020 ile 21.03.2021 tarihini içine alan yaklaşık 14 aylık süre içerisinde büyük veri kaynağı olan Google Trends'i kullanarak COVID-19 pandemisinin eğilimleri ve bu eğilimler ile COVID-19 vakaları arasındaki ilişki düzeylerinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, öncelikle koronavirüs verileriyle ilişkili arama terimlerine göre oluşturulan Google Trends verilerine bağlı olarak pandeminin seyri hem Türkiye hem de dünya bağlamında ortaya konulmuştur. Ardından ise günlük onaylanmış koronavirüs vakaları ile koronavirüs ilişkili arama terimleri kullanılarak üretilen Google Trends verileri karşılaştırmalı olarak hem dünya hem de Türkiye özelinde incelenmiştir. Son olarak, Türkiye'de ve dünyada Google Trend koronavirüs pandemisi ilişkili alt arama sorgularında öne çıkan arama terimleri ortaya konulmuştur. Türkiye ve dünya vakalarından elde edilen bulgular, Google Trend Hit sayıları ile günlük onaylanmış vaka sayıları trendinin birbiriyle benzerlik göstermediğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda Türkiye ve dünya vakalarında Google Trend Hit sayılarının izlediği dalgalı seyrin aksine günlük onaylanmış vaka sayılarının doğrusal bir seyir izlediği gözlenmiştir. Google Trends üzerinden halk sağlığına yönelik arama faaliyeti verileri, COVID-19 pandemisi gibi halk sağlığı krizlerinde gerçek zamanlı, bilgilendirici ve maliyet etkili halk sağlığı politikaları oluşturulmasında ön bulgu olarak kullanılabilir. Bu tür bulgular aynı zamanda istatistiki verilerle ile karşılaştırılarak aralarındaki ilişki ortaya konulabilir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. 1. DSO COVID-19 Zaman Akışı. (2019). Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ).
  2. https://www.who.int/news/item/27-04-2020-who- timeline---COVID-19. Ulaşım Tarihi: 14.04.2021.
  3. 2. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ). 13 Nisan 2021 Tarihli Durum Raporu
  4. https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse /situation reports/20210413_ weekly_epi_update_35. pdf?sfvrsn=ce70cdf5_4&download=true.Ulaşım Tarihi: 14.04.2021.
  5. 3. M.J. Khoury, J.P. Ioannidis Big data meets public health Science, 346 (2014), pp. 1054-1055.
  6. 4. J. Liu, J. Li, W. Li, J. Wu. Rethinking big data: a review on the data quality and usage issues ISPRS J. Photogramm. Remote Sens., 115 (2016), pp. 134-142,
  7. 5. Jun, Seung-Pyo & Yoo, Hyoung Sun & Choi, San, 2018. "Ten years of research change using Google Trends: From the perspective of big data utilizations and applications," Technological Forecasting and Social Change, Elsevier, vol. 130(C), pages 69-87,
  8. 6. Mavragani. A., Ochoa, G., & Tsagarakis, K. P. (2018). Assessing the Methods, Tools, and Statistical Approaches in Google Trends Research Systematic Review Journal of medical Internet research. 20(11), 270, https://dorong 10.2196 jmir 936.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Artificial Intelligence (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

August 18, 2021

Submission Date

May 27, 2021

Acceptance Date

July 27, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 1 Number: 2

Vancouver
1.Tevfik Bulut. Google Trendler İle COVID-19’un Analiz Edilmesi: Türkiye ve Dünya Vaka Örnekleri. JAIHS [Internet]. 2021 Aug. 1;1(2):8-13. Available from: https://izlik.org/JA48YG28KB