Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Dry Period on Milk Production Characteristics in Holstein Friesian Cattle

Year 2025, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 11, 12.02.2025
https://doi.org/10.5281/zenodo.12518106

Abstract

SUMMARY
This research was carried out to determine the effect of drying time on lactation duration, 305-day milk yield, actual milk yield and adult milk yield in Holstein cattle raised in Gökkale Farm. In order for high milk yield and its sustainability, the duration of dry stay in cattle is very important in terms of repairing the worn tissues before birth and lactation and storing nutrients for the new lactation. In cattle breeding, the dry period is a period when animals do not produce, so the breeder is not very willing to take the milking cow out to dry. However, in this study, the effect of different drying periods on lactation duration, 305-day milk yield, actual milk yield and adult milk yield was found to be very significant (P<0.01).
In addition, for the sustainability of high milk yield in cattle breeding, it should be aimed to obtain one offspring per year. The ability to purchase one calf per year depends on whether the dry period is short or long, and this is an issue that each business must examine and evaluate individually. It has been determined that the appropriate drying period for an effective dairy cattle breeding program in Gökkale Agricultural Enterprise, where one calf production per year and the highest milk yield of 305 days is determined, is between 41-60 days.

Key Words: Cattle, Holstein Friesian, Dry Period, Milk Yield, Sustainability

References

  • Albarrán-Portillo, B., & Pollott, G. (2011). Environmental factors affecting lactation curve parameters in the United Kingdom s commercial dairy herds. Archivos de Medicina Veterinaria, 43(2): 145-153.
  • Boga, Y. E., Kayaalp, G. T., & Güney, M. Ç. (2022). Zootekni verilerinde path analizi yönteminin incelenmesi. Journal of Agriculture, Food, Environment and Animal Sciences, 3(1), 48-55.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., & Gürbüz, F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II), Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1021. Ders kitabı, 295.
  • Efe, E., Bek, Y., & Şahin, M. (2000). SPSS’te Çözümleri ile Istatistik Yöntemler II. Sütçü İmam Üniversitesi Yayın No=10. Kahramanmaraş.
  • Erat, S., Kalender, H., & Çelik, O. (2013). Siyah alaca ırkı ineklerde laktasyon sayısının ve üreme durumunun pik süt verimi ve bazı döl verim özelliklerine etkisi. Journal of Lalahan Livestock Research Institute, 53(1).
  • Gabriella, A., V., & Virginia, A., I. (2007). Managing nutrition for optimal milk components. Western Dairy Management Conference, March 7-9 Reno, NV.
  • Kaygısız, A., Vanlı, Y., Yılmaz, İ. (2003). Esmer Sığırların Laktasyon Eğrisi Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 44(2): 69-80.
  • Özek, K. (2015). Süt Sığırlarında Süt Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler ve Besleme - Süt Kompozisyonu İlişkisi. Journal of Bahri Dagdas Animal Research 4 (2):37-45.
  • Sevgican, F. (2001). Ruminantların Beslenmesi. 8. Bölüm Laktasyondaki Hayvanların Beslenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:524. İzmir.
  • Sharma, N., Narang, R., Kashyap, N., Kumari, S., Kaur, S., & Ratwan, P. (2018). Genetic analysis of persistency in HF crossbred cattle at an organized farm of northern India. Tropical Animal Health and Production, 50(6): 1219-1225.
  • Simm, G., Pollott, G., Mrode, R., Houston, R., & Marshall, K. (2021). Genetic Improvement of Farmed Animals (Çiftlik Hayvanlarının Genetik Islahı 2022, Yayın no: 4163, Hayvancılık no :183., ISBM: 978-625-417-903-7 .,) CABI., Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Soysal, İ. (2012). Minitab ve SPSS ile istatistik analizler. Ders Notu. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Tekirdağ.
  • SPSS, (2020). IBM SPSS Statistics 22.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Tekerli, M. (2000). Değişik İşletme Koşullarında Yetiştirilen Holstayn Sığırların Süt Verim Özelliklerini Etkileyen Baslıca Faktörler Ve Seleksiyona Esas Parametreler. II. Holstaynlarda Çevre Ve Kalıtımın Süt Veriminde Direnme Gücüne Etkisi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(1), 14-29.
  • Toksoy, M., (2007). Afyonkarahisar Koşullarında Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Bazı Süt Verim Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • Tüzemen, N., Yanar, M., Aydın, R., Akbulut, Ö., Yüksel, S., Turgut, L., Bayram, B., & Güler, O. (1999). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliğinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Süt Verim Özelliklerine Ilişkin Genetik ve Fenotipik Parametre Tahminleri. "Uluslararası Hayvancılık-99 Kongresi", 21-24 Eylül 1999, Izmir.
  • Tüzemen, N., Yanar, M., & Akbulut, Ö. (2013). Hayvan Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, No: 230, Erzurum.
  • Yanar, M., Tüzemen, N., Özhan, M., Aydın, R., & Uğur, F., (1995). Prediction of Body Weights from Body Measurements in Brown Swiss Cattle. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 19:357-360.

Siyah Alaca Sığırlarda Kuruda Kalma Süresinin Süt Verim Özelliklerine Etkisi

Year 2025, Volume: 4 Issue: 1, 1 - 11, 12.02.2025
https://doi.org/10.5281/zenodo.12518106

Abstract

ÖZET
Bu araştırma, Gökkale Tarım İşletmesinde yetiştirilen siyah alaca sığırlarda kuruda kalma süresinin laktasyon süresi, 305 günlük süt verimi, gerçek süt verimi ve ergin çağ süt verimi özelliklerine etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yüksek süt verimi ve bunun sürdürülebilir olması için sığırlarda doğum ve laktasyona girmeden önce yıpranan dokularının onarılması ve yeni laktasyon için besin maddeleri depolanması yönünden kuruda kalma süresi çok önemlidir. Sığır yetiştiriciliğinde kuru dönem hayvanların üretim yapmadığı bir devredir bu nedenle yetiştirici sağılan ineği kuruya çıkarmakta çok istekli değildir. Ancak bu araştırmada, farklı kuruda kalma sürelerinin laktasyon süresi, 305 günlük süt verimi, gerçek süt verimi ve ergin çağ süt verimine etkisi çok önemli bulunmuştur (P<0.01).
Ayrıca, sığır yetiştiriciliğinde yüksek süt veriminin sürdürülebilirliği için yılda bir yavru elde edilmesi hedeflenmelidir. Yılda bir buzağı alınabilmesi kuru dönemin kısa ve uzun oluşuna bağlıdır ve bu durum her işletmenin ayrı ayrı incelemesi ve değerlendirmesi gereken bir husustur. Gökkale Tarım İşletmesinde yılda bir buzağı üretimi ve en yüksek 305 günlük süt veriminin belirlendiği etkin bir süt sığırı yetiştiriciliği programı için, uygun kuruda kalma süresinin 41-60 gün arasında olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler : Sığır, Siyah Alaca, Kuruda Kalma Süresi, Süt Verimi, Sürdürülebilirlik

Thanks

Gökkale Tarım işletmesine teşekkür ederiz.

References

  • Albarrán-Portillo, B., & Pollott, G. (2011). Environmental factors affecting lactation curve parameters in the United Kingdom s commercial dairy herds. Archivos de Medicina Veterinaria, 43(2): 145-153.
  • Boga, Y. E., Kayaalp, G. T., & Güney, M. Ç. (2022). Zootekni verilerinde path analizi yönteminin incelenmesi. Journal of Agriculture, Food, Environment and Animal Sciences, 3(1), 48-55.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., & Gürbüz, F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II), Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları, 1021. Ders kitabı, 295.
  • Efe, E., Bek, Y., & Şahin, M. (2000). SPSS’te Çözümleri ile Istatistik Yöntemler II. Sütçü İmam Üniversitesi Yayın No=10. Kahramanmaraş.
  • Erat, S., Kalender, H., & Çelik, O. (2013). Siyah alaca ırkı ineklerde laktasyon sayısının ve üreme durumunun pik süt verimi ve bazı döl verim özelliklerine etkisi. Journal of Lalahan Livestock Research Institute, 53(1).
  • Gabriella, A., V., & Virginia, A., I. (2007). Managing nutrition for optimal milk components. Western Dairy Management Conference, March 7-9 Reno, NV.
  • Kaygısız, A., Vanlı, Y., Yılmaz, İ. (2003). Esmer Sığırların Laktasyon Eğrisi Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 44(2): 69-80.
  • Özek, K. (2015). Süt Sığırlarında Süt Kompozisyonunu Etkileyen Faktörler ve Besleme - Süt Kompozisyonu İlişkisi. Journal of Bahri Dagdas Animal Research 4 (2):37-45.
  • Sevgican, F. (2001). Ruminantların Beslenmesi. 8. Bölüm Laktasyondaki Hayvanların Beslenmesi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:524. İzmir.
  • Sharma, N., Narang, R., Kashyap, N., Kumari, S., Kaur, S., & Ratwan, P. (2018). Genetic analysis of persistency in HF crossbred cattle at an organized farm of northern India. Tropical Animal Health and Production, 50(6): 1219-1225.
  • Simm, G., Pollott, G., Mrode, R., Houston, R., & Marshall, K. (2021). Genetic Improvement of Farmed Animals (Çiftlik Hayvanlarının Genetik Islahı 2022, Yayın no: 4163, Hayvancılık no :183., ISBM: 978-625-417-903-7 .,) CABI., Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Soysal, İ. (2012). Minitab ve SPSS ile istatistik analizler. Ders Notu. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü. Tekirdağ.
  • SPSS, (2020). IBM SPSS Statistics 22.0 for Windows. Armonk, NY.
  • Tekerli, M. (2000). Değişik İşletme Koşullarında Yetiştirilen Holstayn Sığırların Süt Verim Özelliklerini Etkileyen Baslıca Faktörler Ve Seleksiyona Esas Parametreler. II. Holstaynlarda Çevre Ve Kalıtımın Süt Veriminde Direnme Gücüne Etkisi. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 40(1), 14-29.
  • Toksoy, M., (2007). Afyonkarahisar Koşullarında Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Bazı Süt Verim Özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Afyonkarahisar.
  • Tüzemen, N., Yanar, M., Aydın, R., Akbulut, Ö., Yüksel, S., Turgut, L., Bayram, B., & Güler, O. (1999). Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliğinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Süt Verim Özelliklerine Ilişkin Genetik ve Fenotipik Parametre Tahminleri. "Uluslararası Hayvancılık-99 Kongresi", 21-24 Eylül 1999, Izmir.
  • Tüzemen, N., Yanar, M., & Akbulut, Ö. (2013). Hayvan Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları, No: 230, Erzurum.
  • Yanar, M., Tüzemen, N., Özhan, M., Aydın, R., & Uğur, F., (1995). Prediction of Body Weights from Body Measurements in Brown Swiss Cattle. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 19:357-360.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Stock Farming and Treatment
Journal Section Research Articles
Authors

Naci Tüzemen 0000-0001-8804-5323

Mustafa Tankal 0000-0003-4696-2048

Publication Date February 12, 2025
Submission Date May 10, 2024
Acceptance Date June 24, 2024
Published in Issue Year 2025 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Tüzemen, N., & Tankal, M. (2025). Siyah Alaca Sığırlarda Kuruda Kalma Süresinin Süt Verim Özelliklerine Etkisi. Journal of Animal Science and Economics, 4(1), 1-11. https://doi.org/10.5281/zenodo.12518106

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License

29929