Year 2018, Volume 1 , Issue 1, Pages 52 - 58 2018-12-24

Providing the Need of Red Meat in Turkey
Türkiye’de Kırmızı Et İhtiyacının Karşılanması

Kadir KARAKUŞ [1] , Hasan ÇELİKYÜREK [2] , Turgut AYGÜN [3]


Turkey is known as an agricultural country. However, the country is now in the position that produces insufficient and imported red meat. If red meat imports continue, milk imports will also be inevitable. With the migration of people gathering livestock to the cities, the production has reached the end of production. Consideration of the production of meat and milk together, the increase of meat production in each region of the country, especially the increase in the number of small ruminants, and accordingly, the weight of carcasses per animal should be raised. For cattle production; the import of butchery animal must be abandoned. For breeding material, cross breeds of domestic breeds and combined breeds should be used. The organization should urgently be made for the production and the marketing in the sector. Also, employees should be under social security. In small and medium sized enterprises, state economic institutions and state support are essential for input, production and marketing. Red meat consumption habits should be determined on a regional basis. This will also lead to the creation of new organizations in the region through meat production. It is important that all relevant breeders and organizations take active part in the establishment of agricultural policies.
Tarım ülkesi olan, kendi kendine yeten ve geçmiş yıllarda et ihraç eden Türkiye kırmızı et üretiminde yetersiz kalmakta, bunun sonucunda da kırmızı et fiyatlarında artış meydana gelmektedir. Kırmızı et ithalinin devam etmesi durumunda, süt ithali de kaçınılmaz olacaktır. Hayvancılıkla uğraşan nüfus, kentlere göç ederek üretimi bırakma noktasına gelmiştir. Et ve süt üretiminin birlikte düşünülmesi, et üretiminin ülkenin her bölgesinde artırılmasında özellikle küçükbaş hayvan sayısının artırılması ve buna paralel olarak hayvan başına karkas ağırlığının yükseltilmesi gerekir. Sığır eti üretimi için; Türkiye’ ye adapte olabilecek kasaplık canlı hayvan ithalinden vazgeçilerek, genç sığır besisi uygulanmalıdır. Besi materyali için ise yerli ırklar ile kombine ırkların melez dölleri kullanılmalıdır. Sektörde üretim ve pazarlama için acilen organizasyon yapılmalı ve çalışanlar sosyal güvence altına alınmalıdır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde; girdi, üretim ve pazarlamada kamu iktisadi kurumları ile devlet desteği şarttır. Tarım politikalarının oluşturulmasında konu ile ilgili tüm yetiştirici ve kuruluşların aktif rol alması önemlidir.
  • Anonymous, 2018a. Agricultural Products Markets. Red meat. https://arastirma.tarim.gov.tr/tepge/Belgeler/ (Date of access:January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018b. Import is Rising, Red Meat Production is Falling. https://www.gumruktv.com.tr/ithalat-artiyor-kirmizi-et-uretimi-dusuyor (Date of access: January 30, 2018).
  • Anonymous, 2018c. https://www.haberler.com/yilda-1-milyon-173-bin-ton-kirmizi-et-uretiyoruz-9606533-haberi/ (Date of access: January 30, 2018).
  • ESK, 2016. 2016 Sector Assessment Report. Et ve Süt Kurumu, Ankara.
  • Anonymous, 2018c. http://www.hurriyet.com.tr/haberleri/hayvan-ithalati (Date of access: 20 November 2018).
  • Karacan, R. 2017. Demand for red meat in Turkey, White Meat Consumption and Evaluation of Income Distribution.
  • Karakuş, K. 2011. Turkey's importation of live animals and red meat overview. Iğdır Üniv.Fen Bilimleri Derg. 1(1): 75-79.
  • Kaymakçı, M., Taşkın, T., Mutaf, S., Kumlu, S., Yalçın, S., Koşum, N., Koyuncu, M., Ün, C., Önenç, A.,Karaca, O. 2010. Turkey breeding production strategy. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi Bildirileri, 11-15 Ocak s:1055-1070, Ankara.
  • Pesmen,G., Yardimci, M., 2008. General situation of animal husbandry in Turkey in the accession process to the European Union.Vet Hekim Derg. 79(3): 51-56.
  • Saygın, Ö., Demirbaş, N. 2017. Current Situation of the Red Meat Sector and Solutions in Turkey. Hayvansal Üretim 58(1): 74-80.
  • Tosun, D., Demirbaş, N. 2012. Food safety in meat and meat products industry in Turkey, problems and suggestions. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 26(1):93-10.
  • TÜIK, 2018. Red Meat Production Statistics, IV. Çeyrek: Ekim - Aralık, 2017. Sayı: 27703.12 Şubat. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
Primary Language en
Subjects Agricultural, Engineering
Journal Section Review Articles
Authors

Author: Kadir KARAKUŞ (Primary Author)
Institution: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Author: Hasan ÇELİKYÜREK
Institution: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Author: Turgut AYGÜN
Institution: VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
Country: Turkey


Dates

Publication Date : December 24, 2018

Bibtex @review { jasp663642, journal = {Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi}, issn = {}, eissn = {2667-4580}, address = {Mesut TÜRKOĞLU Zootekni Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı, Zootekni Federasyonu Tuna Caddesi Halk Sokak Kültür Apt. No: 20/7 Sıhhiye-Ankara}, publisher = {Federation for Animal Science (FAS)}, year = {2018}, volume = {1}, pages = {52 - 58}, doi = {}, title = {Providing the Need of Red Meat in Turkey}, key = {cite}, author = {Karakuş, Kadir and Çelikyürek, Hasan and Aygün, Turgut} }
APA Karakuş, K , Çelikyürek, H , Aygün, T . (2018). Providing the Need of Red Meat in Turkey . Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi , 1 (1) , 52-58 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/jasp/issue/50914/663642
MLA Karakuş, K , Çelikyürek, H , Aygün, T . "Providing the Need of Red Meat in Turkey" . Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 (2018 ): 52-58 <https://dergipark.org.tr/en/pub/jasp/issue/50914/663642>
Chicago Karakuş, K , Çelikyürek, H , Aygün, T . "Providing the Need of Red Meat in Turkey". Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 (2018 ): 52-58
RIS TY - JOUR T1 - Providing the Need of Red Meat in Turkey AU - Kadir Karakuş , Hasan Çelikyürek , Turgut Aygün Y1 - 2018 PY - 2018 N1 - DO - T2 - Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 52 EP - 58 VL - 1 IS - 1 SN - -2667-4580 M3 - UR - Y2 - 2018 ER -
EndNote %0 Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi Providing the Need of Red Meat in Turkey %A Kadir Karakuş , Hasan Çelikyürek , Turgut Aygün %T Providing the Need of Red Meat in Turkey %D 2018 %J Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi %P -2667-4580 %V 1 %N 1 %R %U
ISNAD Karakuş, Kadir , Çelikyürek, Hasan , Aygün, Turgut . "Providing the Need of Red Meat in Turkey". Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi 1 / 1 (December 2018): 52-58 .
AMA Karakuş K , Çelikyürek H , Aygün T . Providing the Need of Red Meat in Turkey. HBÜD. 2018; 1(1): 52-58.
Vancouver Karakuş K , Çelikyürek H , Aygün T . Providing the Need of Red Meat in Turkey. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi. 2018; 1(1): 52-58.
IEEE K. Karakuş , H. Çelikyürek and T. Aygün , "Providing the Need of Red Meat in Turkey", Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 52-58, Dec. 2018