Objective: In this study, we aimed to investigate the properties of burn injured patients who admitted to our hospital emergency service. Methods: Patients were detected from the hospital records of emergency service during six months period and were divided into five groups according to their ages (60 years). Age, gender total body surface area (TBSA), mechanism of injury and the outcome of emergency evaluation were recorded. Results: Totally 111619 patients admitted to our emergency service between 01.07.2011 and 31.12.2011. During six months, 2349 males and 1960 females totally 4309 patients were burn injured patients. 1773 patients were between 0-10 years, 1083 patients were 11-20 years, 735 patients were between 21 and 40, 361 patients were between 41 and 60 and 357 patients were over 60 years. Most of the patients were treated in the emergency service (90.1%). 0-10% TBSA patients constituted 94.2%. This ratio for burn area >40% was 0.6%. Hot liquid burn (vapored water, milk etc.) was 60.2%. There was a significant relation between mechanism of burn injury and age groups (p
Amaç: Bu çalışmada hastanemiz acil servisine başvuran yanıklı hastaların özelliklerini araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Acil servisimize altı aylık sürede başvuran yanık hastaları hastane otomasyon sisteminden belirlendi. Hastalar yaşlarına göre beş gruba ayrıldı ( 60 yaş). Yaş, cinsiyet, TYYA (total yanık yüzey alanı), yanık mekanizması ve acil serviste sonuçlanma şekli kaydedildi. Bulgular: Hastane verilerine göre 01.07.2011-31.12.2011 tarihleri arasında acil servisimize toplam 111619 hasta başvurmuştu. Altı aylık süre boyunca, 2349 erkek, 1960 kadın toplam 4309 yanık hastası başvurusu tespit edildi. 1773 hasta 0-10 yaş grubunda, 1083 hasta 11-20, 735 hasta 21-40, 361 hasta 41-60 yaş aralığında ve 357 hasta >60 yaş idi. Hastaların çoğu acil serviste ayaktan tedavi edilerek taburcu edilmiş idi (%90,1). TYYA oranı %0-10 olan hastaların oranı %94,2 idi. >%40 yanık alanı olan hasta oranı %0,6 idi. Sıcak sıvı ile oluşmuş yanık (kaynamış su, süt vs.) oranı %60,2 idi. Yaş grupları ile yanık mekanizması arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi (p
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 |