Objective: The aim of this study was to determine the antibiotic resistance profiles of Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii strains isolated from patients in our hospital intensive care units (ICUs) between the years 2011-2014 and to investigate the changes of these profiles over the years. Methods: Identification and antibiotic susceptibility testing of the strains were performed by automated system. Cefoperazone-sulbactam and tigecycline susceptibility was determined by disk diffusion method. Imipenem, meropenem and colistin resistance was confirmed by E-test method. Chi-square and Fisher’s exact test were used to compare the antibiotic susceptibilities statistically. Results: The highest resistance rates were determined for imipenem (50.2%), meropenem (51.9%) and piperacillintazobactam (64.0%) in P. aeruginosa strains (n=722). The changes in the rates of antibiotic resistance were not statistically significant in P. aeruginosa strains between the years 2011 and 2014. The decrease in gentamicin, amikacin and trimethoprim-sulfamethoxazole resistance and the increase in cefoperazone-sulbactam and tigecycline resistance was found to be statistically significant in A. baumannii strains (n=1044) between the years 2011 and 2014. The increase in imipenem and meropenem resistance was found to be statistically significant between the years 2012 and 2013. Piperacillin-tazobactam, ceftazidime, cefepime, imipenem and meropenem resistances in A. baumannii strains were found to be over 95% in all the years. Colistin was found to be the most effective antimicrobial agent for both bacteria. Conclusion: The determination of considerably high antibiotic resistance rates in P. aeruginosa and A. baumannii strains isolated from our hospital ICUs has indicated that rational antibiotic use policies and more effective infection control programs should be applied along with monitoring the antibiotic susceptibility profiles constantly. J Clin Exp Invest 2015; 6 (3): 279-285
Amaç: Bu çalışmada 2011-2014 yılları arasında yoğun bakım üniteleri (YBÜ)’nde yatan hastalardan izole edilen Pseudomonas aeruginosa veAcinetobacter baumannii suşlarının antibiyotik direnç profillerinin belirlenmesi ve yıllar içindeki değişiminin araştırılması amaçlanmıştır.
Yöntemler: Suşların tür tanımlamaları ve antibiyotik duyarlılık testleri otomatize sistem ile yapılmıştır. Sefoperazon-sulbaktam ve tigesiklin duyarlılığı disk difüzyon yöntemiyle belirlenmiştir. İmipenem, meropenem ve kolistin direnci E-test yöntemiyle doğrulanmıştır. Antibiyotik duyarlılıklarının istatistiksel olarak karşılaştırılmasında ki-kare ve Fisher’s exact testi kullanılmıştır.
Bulgular: P. aeruginosa suşlarında (n=722), en yüksek direnç oranları imipenem (%50,2), meropenem (%51,9) ve piperasilin-tazobaktama (%64,0) karşı saptanmıştır. P. aeruginosa'da 2011 ile 2014 yılı arasındaki antibiyotik direnç oranlarındaki değişimler istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.A. baumannii suşlarında (n=1044), 2011 ile 2014 yılı arasında gentamisin, amikasin ve trimetoprim-sülfametoksazol direncinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanırken, sefoperazon-sulbaktam ve tigesiklin direncinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptanmıştır. 2012 ile 2013 yılı arasında imipenem ve meropenem direncindeki artışlar anlamlı bulunmuştur. Piperasilin-tazobaktam, seftazidim, sefepim, imipenem ve meropenem direncinin A. baumannii'de tüm yıllarda %95’in üzerinde olduğu görülmüştür. Her iki bakteri için en etkili antimikrobiyal ajanın kolistin olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Hastanemiz YBÜ’nde izole edilen P. aeruginosa ve A. baumannii suşlarında antibiyotik direnç oranlarının oldukça yüksek bulunması, antibiyotik duyarlılık profillerinin sürekli izlenerek akılcı antibiyotik kullanım politikalarının ve daha etkin enfeksiyon kontrol programlarının uygulanması gerektiğini göstermiştir.
Anahtar kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, yoğun bakım üniteleri, antibiyotik direnci
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 6 Issue: 3 |