Research Article

Veri Zarflama Analizi ile Ticari Bankaların Etkinlik Ölçümüne Yönelik Bir Uygulama

Volume: 4 Number: 1 March 8, 2020
EN TR

Veri Zarflama Analizi ile Ticari Bankaların Etkinlik Ölçümüne Yönelik Bir Uygulama

Öz

Çalışmada Türk bankacılık sektöründe bulunan ticari bankaların, risk ve kar odaklı etkinlik ölçümüne ilişkin bir uygulama yapılmıştır. Sektörde faaliyet gösteren on sekiz ticari bankanın girdi ve çıktı değişkenleri 2014-2018 yılları aralığında incelenmiştir. Mevcut girdileri kullanarak, en fazla çıktıyı elde etmek etkinliğin bankacılık sektöründe de önemli bir kavram olduğunu göstermektedir. Banka yöneticileri açısından rakip karşılaştırmasında etkinlik karar vericiler için bir unsur oluşturmaktadır. Bu çalışmada, veri zarflama analizi (Data envelopment analysis) kullanılarak bankaların yılsonları bazında göreli etkinliklerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda etkin ve etkin olmayan bankalar gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Ahmad, H., Mujaddad, H., and Nadeem, M. (2015), “An Analysıs Of Banks Performance In Pakıstan Usıng two-step Double Bootstrap DEA” , Pakistan Economic and Social Review, Vol. 53, No. 2 (Winter 2015), pp 331-350
  2. Akbalik, M , Sirma, İ . (2014), Türkiye’de Yabanci Bankalarin Etkinliği; Veri Zarflama Analiz Uygulamasi. Finansal Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi , 4 (8) , pp 1-16
  3. Bakırcı, Fehim, (2006), Üretimde Etkinlik ve Verimlilik Ölçümü-Veri Zarflama Analizi, Atlas Yayınları, Ankara. Beccalli, E., Casu, B. and Girardone, C. (2006), “Efficiency and Stock Performance in European Banking” , Journal of Business Finance and Accounting, 33, pp. 245-262.
  4. BOWLIN F. William (1998) “Meausuring Performance ; An Introduction to Data Envelopment Analysis”, Journal of Cost Analysis , pp 1-18
  5. Budak, H. (2011), “Veri Zarflama Analizi Ve Türk Bankacılık Sektöründe Uygulaması” Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 23, pp 95-110.
  6. Charnes, A., Cooper, W.W., & Rhodes, E., 1981. Evaluating program and managerial efficiency: An aplication of data envelopment analysis to program fallow through. Management Science. 27 (6), pp 668-697.
  7. Chhikara, K.S., ve Rani, S., 2012. Measuring efficiency of public sector banks in India by using data envelopment analysis. The Journal of Institute of Public Enterprise. 35 (3-4).
  8. Demir, Y.,Gençtürk,M.(2006). “İMKB’de İşlem Gören Yerli Ve Yabanci Bankalarin Göreli Etkinliklerinin Veri Zarflama Analizi İle Ölçümü” 21, pp 49-74

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 8, 2020

Submission Date

February 4, 2020

Acceptance Date

March 5, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 4 Number: 1

APA
Demirel, A. C., & Hazar, A. (2020). Veri Zarflama Analizi ile Ticari Bankaların Etkinlik Ölçümüne Yönelik Bir Uygulama. Başkent Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 43-58. https://izlik.org/JA24UE58HE