Research Article

Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye

Volume: 2 Number: 1 July 8, 2022
TR

Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye

Abstract

Bu çalışmada, 24 Şubat 2022’de Putin’in saldırı emriyle başlayan Ukrayna işgalinin, yakın ve uzak geçmişindeki tarihsel sebepleri açıklanarak, krizin başlangıcından bu çalışmanın yazıldığı tarihe kadar olan zaman diliminde, bölgede yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeler, Avrupa’nın enerji arz güvenliği çerçevesinde incelenmektedir. Ukrayna’nın, Rusya’dan Avrupa’ya gelen doğal gaz boru hattı üzerinde olması, doğalgaz ithalatında büyük oranda Rusya’ya bağımlı olan Avrupa’yı ekonomik anlamda olumsuz etkilemiş ve gelecekte enerji arzına dair şüpheler duymasına sebep olmuştur. Tüm bu olumsuz etkiler Avrupa ülkelerini gelecekte Rusya gazına bağımlı olmamak için alternatif kaynak arayışlarına itmiştir. Bu alternatif kaynaklalar arasında başlangıçta yenilenebilir enerji kaynaklarını ve çevre ülkelerinden getirilecek LNG’yi merceğine alan AB, kısa vadenin yanı sıra orta ve uzun vadede tam bir ikamenin borulu gazda olduğunun bilincindedir. Bu çalışmada, Avrupa’nın Rus gazına bir alternatif olarak Türkiye üzerinden geçen TANAP ve TAP gibi doğalgaz boru hatları incelenmiş ve Türkiye’nin çevre ülkeleriyle iş birliği içerisinde Rus gazına nasıl bir alternatif sunabileceği tartışılmıştır.

Keywords

References

  1. AA. (2022). “US withdraws support from EastMed gas pipeline project”. (https://www.aa.com.tr/en/world/us-withdraws-support-from-eastmed-gas-pipeline-project/2470881) (Erişim tarihi:14. 05. 2022).
  2. ANSA. (2022). “Gas: TAP transports first 10 bcm of natural gas to Europe - Greece - Nuova Europa”. shorturl.at/fnAKS (Erişim tarihi: 14 Nisan 2022).
  3. Astrov, V., Grieveson R., Kochnev A., Landesmann M., & Pindyuk O. (2022). Possible Russian Invasion of Ukraine, Scenarios for Sanctions, and Likely Economic Impact on Russia, Ukraine, and the EU. The Vienna Institute for International Economic Studies (wiiw), Policy Report. No:55.
  4. Bluszcz, J. & Valente M. (2019). The War in Europe: Economic Costs of the Ukrainian Conflict. Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung. SSRN Scholarly Paper. Rochester, NY: Social Science Research Network. doi: 10.2139/ssrn.3392199.
  5. Boehm, L. 2022. Russia’s War on Ukraine: Implications for EU Energy Supply. Think Tank. European Parliamentary Research Service.
  6. Brzezinski, Zbigniew. (1997). The Grand Chessboard: American Primacy And Its Geostrategic Imperatives. 1. Baskı. Basic Books.
  7. CNN. (2022). “İsrail ile enerjide nerede kalınmıştı? TANAP’a bağlanabilir”. CNN TÜRK. (https://www.cnnturk.com/dunya/israil-ile-enerjide-nerede-kalinmisti-tanapa-baglanabilir (Erişim tarihi:14.04.2022)
  8. Daily Sabah. (2022). “Turkey Looks to Curb Energy Imports through Nuclear Power, Local Gas”. https://www.dailysabah.com/business/energy/turkey-looks-to-curb-energy-imports-through-nuclear-power-local-gas (Erişim tarihi: 14. 04. 2022).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Relations

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 8, 2022

Submission Date

May 16, 2022

Acceptance Date

June 8, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 2 Number: 1

APA
Korla, F. (2022). Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), 2(1), 1-19. https://izlik.org/JA86PA39NC
AMA
1.Korla F. Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye. JEP. 2022;2(1):1-19. https://izlik.org/JA86PA39NC
Chicago
Korla, Firdevs. 2022. “Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları Ve Türkiye”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 (1): 1-19. https://izlik.org/JA86PA39NC.
EndNote
Korla F (July 1, 2022) Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 1 1–19.
IEEE
[1]F. Korla, “Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye”, JEP, vol. 2, no. 1, pp. 1–19, July 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA86PA39NC
ISNAD
Korla, Firdevs. “Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları Ve Türkiye”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2/1 (July 1, 2022): 1-19. https://izlik.org/JA86PA39NC.
JAMA
1.Korla F. Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye. JEP. 2022;2:1–19.
MLA
Korla, Firdevs. “Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları Ve Türkiye”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), vol. 2, no. 1, July 2022, pp. 1-19, https://izlik.org/JA86PA39NC.
Vancouver
1.Firdevs Korla. Ukrayna Krizi Sonrasında Avrupa’da Enerji Sorunsalı: Alternatif Enerji Arz Kaynakları ve Türkiye. JEP [Internet]. 2022 Jul. 1;2(1):1-19. Available from: https://izlik.org/JA86PA39NC