Research Article

Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri

Volume: 2 Number: 1 July 8, 2022
TR

Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri

Abstract

Toplum genelinin; eğitim, istihdam, sermaye, sağlık, bilgi ve toplum desteği gibi kaynaklara erişiminin serbest olmasına karşın, bazı bireylerin çeşitli nedenlere bağlı olarak kaynaklara erişiminin kısıtlanması durumu dezavantajlılık olarak ifade edilmektedir. Bununla beraber yaş, cinsiyet, eğitim, istihdam halinde olup olmama hali, mekânsal nedenler ve topluma özgü kriterler bazı bireyleri dezavantajlı grup içerisine dahil olmasına neden olmaktadır. Dezavantajlı grupların sınıflandırılması konusunda evrensel bir uzlaşı bulunmamakta ve toplumsal, iktisadi ve kültürel bakış açılarına göre, ülkeden ülkeye farklılaşmaktadır. Bu çerçevede çocuklar, gençler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, eşcinseller veya azınlıklara yönelik ayrımcı tutumlar bireylere dezavantajlılık özelliği kazandırmaktadır. Yoksulluk dezavantajlılığın en temel özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Dezavantajlı grup içerisinde yer alan bireyler sahip oldukları özellikler (cinsiyet, yaş, ırk vb.) ve birçok etkene bağlı olarak yoksulluğu farklı şekillerde yaşamakta ve sosyal dışlanmaya maruz kalmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de dezavantajlı olarak belirlenen grupların yoksulluklarını ele alarak rapor ve istatistikler yardımıyla literatüre katkı sağlamaktır. Çalışmada yoksulluk ve dezavantajlılık kavramları açıklanmış ve dezavantajlı grupların kimlerden oluştuğu ifade edilmiştir. Son olarak çalışmanın ana konusunu oluşturan dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan; kadın, çocuk, yaşlı, engelli ve eski hükümlü yoksulluğu, TÜİK, Eurostat verileri, UNICEF raporları ve güncel araştırma raporları yardımıyla değerlendirme yapılmıştır.

Keywords

References

  1. Acu, C. (2021). Mülteci Çocuklar ve Çocuk İşçiliği.https://www.indyturk.com/node/376211/t%C3%BCrki%CC%87yeden-sesler/m%C3%BClteci-%C3%A7ocuklar-ve-%C3%A7ocuk-i%C5%9F%C3%A7ili%C4%9Fi. (Erişim Tarihi: 10.04.2022).
  2. Ak, M. & Közleme, O. (2017). Yaşlı Yoksulluğu. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt: 3. Sayı: 2. (197-208).
  3. Ak, Y. (2019). Çoklu Bir Dezavantajlılık Olarak Engelli Yoksulluğu: Türkiye Örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi Anabilim Dalı. İstanbul.
  4. Aksan. G. (2009). Yoksulluk ve Yoksulluk Kültürünün Toplumsal Görünümleri. (Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  5. Aktan, C. C. & & Vural, İ. Y. (2002). Yoksulluk: Terminoloji. Temel Kavramlar ve Ölçüm Yöntemleri, Coşkun Can Aktan (Ed.), Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ankara: Hak-İş Konfederasyonu Yayınları.
  6. Alptekin, D. (2014). Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Örüntüsünde Kadının Yoksulluğu ve Yoksunlukları. Topçuoğlu, A., Aksan, G. ve Alptekin, D. (Der.). Yoksulluk ve Kadın. Kayhan Matbaacılık. İstanbul (15-33).
  7. Altay, A. & Aslanpay, E. (2016). Kadın Yoksulluğunu Anlamak: Türkiye’ye İlişkin Bir Değerlendirme. KARATAHTA İş Yazıları Dergisi Sayı: 4/ Nisan 2016 (s: 1-30)
  8. Altunsu Sönmez, Ö. & Gülçek, Y. (2021). Pandemi Sürecinde Evlerimizin Hizmetkarları Gündelikçi Kadınlar. Başaran, E. ve Alkın, R.C. (Ed.). Pandemi Süresinde Dezavantajlı Gruplar. NEÜ Yay. (225-274).

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

International Relations

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 8, 2022

Submission Date

March 27, 2022

Acceptance Date

April 16, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 2 Number: 1

APA
Güloğlu, T., & Güven Çepni, G. (2022). Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), 2(1), 80-101. https://izlik.org/JA73JC65XJ
AMA
1.Güloğlu T, Güven Çepni G. Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri. JEP. 2022;2(1):80-101. https://izlik.org/JA73JC65XJ
Chicago
Güloğlu, Tuncay, and Gülhan Güven Çepni. 2022. “Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 (1): 80-101. https://izlik.org/JA73JC65XJ.
EndNote
Güloğlu T, Güven Çepni G (July 1, 2022) Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2 1 80–101.
IEEE
[1]T. Güloğlu and G. Güven Çepni, “Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri”, JEP, vol. 2, no. 1, pp. 80–101, July 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73JC65XJ
ISNAD
Güloğlu, Tuncay - Güven Çepni, Gülhan. “Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye) 2/1 (July 1, 2022): 80-101. https://izlik.org/JA73JC65XJ.
JAMA
1.Güloğlu T, Güven Çepni G. Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri. JEP. 2022;2:80–101.
MLA
Güloğlu, Tuncay, and Gülhan Güven Çepni. “Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri”. Journal of Economics and Political Sciences(Türkiye), vol. 2, no. 1, July 2022, pp. 80-101, https://izlik.org/JA73JC65XJ.
Vancouver
1.Tuncay Güloğlu, Gülhan Güven Çepni. Dezavantajlı Gruplar Açısından Yoksulluk Profilleri. JEP [Internet]. 2022 Jul. 1;2(1):80-101. Available from: https://izlik.org/JA73JC65XJ