Research Article

Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları

Volume: 34 Number: 4 December 31, 2022

Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları

Abstract

Teknolojideki gelişmeler ile beraber mimari tasarımlarda artan çeşitlilik ile kullanıcıya/sektöre farklı seçenekler sunma imkanı yakalanmaktadır. Tasarımın çeşitlenmesi ile bu tasarımların üretilebilmesi için üretim yöntemlerinde de gelişmeler yaşanmaktadır. Teknolojik imkanların yapı, malzeme ve inşaat yöntemlerini de geliştirmesiyle, cephe üzerinde karmaşık geometrileri yakalayabilmek için kullanılan profillerin farklı açı, boyut ve ölçülerde bükülmesi kolaylaşmıştır. Bu çalışmada Alüminyum doğrama ve cephe sistemlerinde kullanılan ekstrüzyon yöntemi ile üretilen alüminyum profillerin üç silindirli bükme yöntemi kullanılarak bükülmesiyle ilgili proses parametrelerinin tespit ve iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Profil büküm prosesi için sonlu elemanlar analiz programı olarak Ansys kullanılmıştır. Ansys ile yapılan simülasyon sonuçları ile üç silindirli bükme cihazında bükülen profillerin karşılaştırmaları yapılmıştır. Üretim sürekliliği ve maliyet için önemli parametrelerden biri olan profiller, içerisi dolgu malzemeli ve dolgu malzemesiz olarak profillerin iki eksenli büküm deneyleri gerçekleşmiştir. Deneysel teorik ve sayısal çalışmalar yapılarak dolgu malzemeli ve boş profillerin sonuçları karşılaştırılmıştır. Dolgu malzemeleri olmadan yapılan büküm işlemlerinde istenmeyen deformasyonlar ve profilin geometrisinde bozulmalar görülmüş olup bunların sayısal analizlerle de belirlenme çalışmaları hedeflenmiştir.

Keywords

References

  1. [1] B.G. Durmuş, Ç. Tekin, Bina ve Bina Cephesinin Kullanıcı-Tasarımcı İletişiminin Alan Çalışması ile Sorgulanması, Tasarım + Kuram, 2021, 138–162.
  2. [2] T. Kamaş ve M. Sarıkaya, Explicit Dynamics Finite Element Analyses of Asymmetrical Roll Bending Process, International Advanced Researches and Engineering Journal, 2021, 278-290.
  3. [3] T. Welo, J.Ma, J. Blindheim, T. Ha, G.Ringen, Flexible 3D stretch bending of aluminium alloy profiles: an experimental and numerical study, Procedia Manufacturing, 2020, 37–44.
  4. [4] A.Ktari, Z. Antar, N. Haddar ve K.Elleuch, Modeling and computation of the three-roller bending process of steel sheets, Journal of Mechanical Science and Technology, 2012,123-128.
  5. [5] Z.Xie, The reinforcement optimization of thin-walled square tubes for bending crashworthiness, Internatıonal journal of crashworthıness, 2020, 3683-3700.
  6. [6] C.Baoguo, H.Zhibin, H.Xueting, L. Lei ve Z.Zhibo, Numerical Simulation Analysis for Padding Assisted Roll-Bending Process, Advanced Materials Research, 2015, 1153-1157.
  7. [7] A.Wang, H.Xue, E.Bayraktar, Y.Yang and P.Chen, Analysis and Control of Twist Defects of Aluminum Profiles with Large Z-Section in Roll Bending Process, Metals, 2020.2-16.
  8. [8] C.Chen, J.Li, C.Liang ve W.Jin, Springback Analysis of Flexible Stretch Bending of Multi-Point Roller Dies Process for Y-Profile under Different Process Parameters, Metals, 2021,2-14.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2022

Submission Date

October 18, 2022

Acceptance Date

November 7, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 34 Number: 4

APA
Çetin, E., Güller, Y., Boyacı, E., & Gergin Başaran, K. (2022). Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, 34(4), 618-625. https://izlik.org/JA58BD66TK
AMA
1.Çetin E, Güller Y, Boyacı E, Gergin Başaran K. Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları. JEPS. 2022;34(4):618-625. https://izlik.org/JA58BD66TK
Chicago
Çetin, Esra, Yiğit Güller, Eren Boyacı, and Kübra Gergin Başaran. 2022. “Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları”. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences 34 (4): 618-25. https://izlik.org/JA58BD66TK.
EndNote
Çetin E, Güller Y, Boyacı E, Gergin Başaran K (December 1, 2022) Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences 34 4 618–625.
IEEE
[1]E. Çetin, Y. Güller, E. Boyacı, and K. Gergin Başaran, “Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları”, JEPS, vol. 34, no. 4, pp. 618–625, Dec. 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA58BD66TK
ISNAD
Çetin, Esra - Güller, Yiğit - Boyacı, Eren - Gergin Başaran, Kübra. “Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları”. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences 34/4 (December 1, 2022): 618-625. https://izlik.org/JA58BD66TK.
JAMA
1.Çetin E, Güller Y, Boyacı E, Gergin Başaran K. Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları. JEPS. 2022;34:618–625.
MLA
Çetin, Esra, et al. “Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları”. International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, vol. 34, no. 4, Dec. 2022, pp. 618-25, https://izlik.org/JA58BD66TK.
Vancouver
1.Esra Çetin, Yiğit Güller, Eren Boyacı, Kübra Gergin Başaran. Alüminyum Profil Büküm Kriterleri Belirleme Çalışmaları. JEPS [Internet]. 2022 Dec. 1;34(4):618-25. Available from: https://izlik.org/JA58BD66TK