Uçucu Yağlar Kullanılarak Antibakteriyel Selülozik Membranların Üretilmesi
Abstract
Bu çalışmada, Laurus nobilis, Oregano ve Cinnamomum zeylanicum bitkilerinden hidrodistilasyon yoluyla elde edilen uçucu yağlar kullanılarak Gluconacetobacter hansenii P2A (KUEN 1606) tarafından sentezlenen bakteriyel selüloz (BC) membranlara antimikrobiyel özellik kazandırılması hedeflenmiştir. Uçucu yağların analizi gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda L. nobilis, Oregano ve Cinnamomum zeylanicum uçucu yağlarının temel bileşenleri sırasıyla, 1,8-cineole (%63.7), carvacrol (%64.5) ve cinnamaldehyde (%80.9) olarak belirlenmiştir. BC membranlar, %1-12 (v/v) uçucu yağ içeren çözeltiler ile temas ettirilmiş ve daha sonra disk difüzyon tekniği ile Staphylococcus aerus (ATCC 25923, Gram pozitif) ve Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853, Gram negatif) bakterilerine karşı etkinlikleri araştırılmıştır. Sonuçlar, L. nobilis uçucu yağı yüklenmiş BC membranların S. aerus'a karşı etkin olmadığını, P. aeruginosa'ya karşı ise ancak %8'in üzerindeki derişimlerde zayıf etki göstererek yarıçapı 2 mm'ye varan inhibisyon bölgeleri oluşturabildiğini göstermiştir. Öte yandan, Oregano ve C. zeylanicum uçucu yağları ile yüklenmiş biyofilmler yarıçapı sırasıyla 13 mm ve 16 mm'ye varan inhibisyon bölgeleri oluşturarak her iki patojene karşı da yüksek etkinlik göstermişlerdir.
Keywords
References
- Petersen, N. ve Gatenholm, N. (2011). Bacterial cellulose-based materials and medical devices: current state and perspectives. Appl. Microbiol. Biotechnol., 91(3), 1277-1286.
- Aydın, Y.A. ve Deveci Aksoy, N. (2014). Isolation and Characterization of an efficient bacterial cellulose producer strain in agitated culture: Gluconacetobacter hansenii P2A. Appl. Microbiol. Biotechnol., 98(3), 1065-1075.
- Maneerung, T., Tokura, S. ve Rujiravanit, R. (2008). Impregnation of silver nanoparticles into bacterial cellulose for antimicrobial wound dressing. Carbohydr. Polym., 72 (1), 43-51.
- Li, S.M., Jia, N., Ma, M.G., Zhang, Z., Liu, Q.H. ve Sun, R.C. (2011). Cellulose–silver nanocomposites: Microwave-assisted synthesis, characterization, their thermal stability, and antimicrobial property. Carbohydr Polym., 86 (2), 441-447.
- Wei, B., Yang, G. ve Hong, F. (2011). Preparation and evaluation of a kind of bacterial cellulose dry films with antibacterial properties. Carbohydr. Polym., 84(1), 533-538.
- Gromovykh T.I., Sadykova, V.S., Lutcenko, S.V., Dmitrenok, A.S., Feldman, N.B., Danilchuk, T.N. ve Kashirin, V.V. (2017). Bacterial cellulose Synthesized by Gluconacetobacter hansenii for medical applications. Appl. Biochem. Microbiol., 53(1), 60-67.
- Dadalıoğlu, I. ve Evrendilek, G.A. (2004). Chemical compositions and antibacterial effects of essential oils of Turkish oregano (Origanum minutiflorum), Bay Laurel (Laurus nobilis), Spanish Lavender (Lavandula stoechas L.), and Fennel (Foeniculum vulgare) on common foodborne pathogens. J. Agric. Food Chem., 52(26), 8255-8260.
- Sukhtezari, S., Almasi, H., Pirsa, S., Zandi, M. ve Pirouzifard M.K. (2017). Development of bacterial cellulose based slow-release active films by incorporation of Scrophularia striata Boiss. extract. Carbohydr. Polym., 156, 340–350.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
June 30, 2019
Submission Date
September 14, 2018
Acceptance Date
May 17, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 31 Number: 2
Cited By
Exploring the Antibacterial Potential of Laurus nobilis Essential Oil and the Synergistic Interaction with 1,8-Cineole and Gentamicin Against Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus
Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.47495/okufbed.1608467