Baklagiller hem insan ve hayvan beslenmesi, hem de toprak verimliliğinin arttırılması yönünden önemli bir doğal kaynaktır. Baklagillerin ayırt edici bir özelliği de, çeşitli gram negatif kök nodül bakterileri ile azot- fiksasyonu simbiyotik ortaklığı kurma yetenekleridir. Bakteri ve bitki arasında gerçekleşen bu simbiyotik ilişki, bitkinin kök dokusunda özelleşmiş bir yapı olan nodül dokusu içerisinde gerçekleşmektedir. Nodül oluşumu, bitki kökleri tarafından salgılanan flavonoid sentezi ile başlayarak, bitki ve bakteri arasında gerçekleşen oldukça karmaşık bir dizi sinyal ilişkisini içermektedir. Bu derleme çalışmasında, bitki köklerinde oluşan nodül dokusunun oluşum mekanizması ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | January 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |