Enterobacteria strains were isolated from the
sewage water of Kilis State Hospital by using MacConkey medium. A total of 30 bacterial strains were selected
according to their lactose degradation properties. The selected strains were
identified by their morphological characteristics and biochemical activities. Association
with the biochemical tests, 20 strains including Escherichia coli (Biotype I, II), Klebsiella spp and Citrobacter
spp strains were partially identified. Antibiotic resistance profiles were
determined by selecting 8 strains with different activities from 20 isolates. 11
antibiotics with different effect mechanisms were tested against the selected 8
bacterial strains (clindamycin, trimethoprim, chloramphenicol, erythromycin,
tetracycline, streptomycin, ampicillin, cefotaxime, vancomycin, gentamicin and cefoperazone). The MAR index for all tested strains was found to be over 0.2 and the
highest MAR index was 0.75 for Escherichia
coli Biotype I and Citrobacter
spp.
Kilis
Devlet Hastanesi kanalizasyon suyundan MacConkey besi ortamı kullanılarak Enterobacteria familyasına ait suşlar
izole edilmiştir. Laktozu parçalama özelliklerine göre toplamda 30 bakteri suşu
seçilmiştir. Seçilen suşlar morfolojik karakterleri ve biyokimyasal
aktivitelerine göre tanımlanmıştır. Biyokimyasal test sonucuna göre Escherichia coli (Biyotip I ve II)-(Ara
tip I ve II), Klebsiella spp. ve Citrobacter spp. suşları içeren 20 suşun
kısmi tiplendirilmesi yapılmıştır. Tiplendirilen 20 suştan farklı aktiviteler
gösteren 8 suş seçilerek antibiyotik dirençlilik profilleri belirlenmiştir. Seçilen
8 bakteri suşu için farklı etki mekanizmalarına sahip 11 antibiyotik test
edilmiştir (klindamisin, trimethoprim, kloramfenikol, eritromisin, tetrasiklin,
streptomisin, amfisilin, sefotaksim, vankomisin, gentamisin ve sefoperazon). Test
tüm suşlar için MAR indeksi 0.2’nin üzerinde olduğu bulunmuş olup, en yüksek ÇAD
indeksi Escherichia coli Biyotip I ve
Citrobacter spp suşlarında 0.75
olarak hesaplanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 31 Issue: 3 |