Parabenler, gıda, kozmetik ve ilaç gibi farklı ticari ürünlerde koruyucu olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. En yaygın kullanılan parabenlerden birisi olan propilparaben (PP) mikrobiyal büyümeyi engelleyerek birçok tüketici ürünün raf ömrünü uzatmaktadır. PP dahil olmak üzere parabenlerin geniş kullanımları çevrede birikimlerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada, PP’nin Daphnia magna (D. magna) ve Saccharamyces cerevisiae (S. cerevisiae) üzerindeki olumsuz etkilerini belirlemek için toksisite analizleri yapılmıştır. Bu amaçla, D. magna yavruları (< 24 saat), çok düşük konsantrasyondan (0.01 μM) çok yüksek konsantrasyona (500 μM) kadar değişen çeşitli PP konsantrasyonlarına 48 saat boyunca maruz bırakılmış ve PP’nin sağkalım üzerindeki etkisi ve LC50 değerleri incelenmiştir. Buna göre, 100 μM ve üzeri PP konsantrasyonlarının D. magna’da yüksek seviyede toksik olduğu belirlenmiştir. LC50 değerleri 24 ve 48 saat maruziyetleri için sırasıyla 58 μM ve 49.3 μM olarak bulunmuştur. Diğer taraftan, farklı PP konsantrasyonlarının (10, 50, 100, 400, 800 ve 1000 μM PP) S. cerevisiae’ye olan etkileri büyüme kinetiği ve hücreler üzerindeki inhibisyon seviyeleri incelenerek belirlenmiştir. Büyüme kinetiğinde 100 μM PP’ye kadar olan konsantrasyonlarda herhangi bir etki gözlemlenmezken, daha yüksek konsantrasyonlarda büyüme kinetiğinde belirgin bir düşüş tespit edilmiştir. Bununla birlikte konsantrasyon arttıkça hücre inhibisyonunda artış gözlemlenmiştir. PP’nin iki model organizmadaki etkileri karşılaştırıldığında D. magna’da daha yüksek toksisite tespit edilmiştir. Genel olarak, bu çalışma, PP'nin olumsuz etkileri hakkında önemli bilgiler sağlamış ve parabenlerle ilişkili toksisitenin moleküler mekanizmasını keşfetmek için daha fazla araştırmanın gerekliliğini ortaya koymuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 33 Issue: 1 |