TR
EN
Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisini araştırmaktı. Yöntem: Bu çalışma Ankara’da bulunan görme engelliler okulunda okuyan, yaş ortalaması 10.88±2.17 yıl olan 40 çocuğu içermektedir. Öğrencilere Az görenler Yaşam Kalite Anketi ve LV-Prasad Fonksiyonel Görme Anketi uygulanmıştır. Öğrenciler eğitim öncesi görme keskinlik seviyelerine göre uygulanan anketlerde belirttikleri problemlere göre el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktivitelerine yönelik okul ortamlarında bireysel olarak eğitim aldılar. Anketler eğitim sonrasında tekrarlandı. Bulgular: Eğitim öncesi ve sonrası anket puanları karşılaştırıldığında yaşam kalitesine ait alt testlerden sadece okuma ve ince becerilerin bulunduğu alt testte fark bulundu (p0.05). Tartışma: Yaşam kalitesi ve fonksiyonel görme el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri dışında farklı parametrelere bağlıdır. Bu nedenle eğitim programında kullanılan parametrelere ek olarak duyu fonksiyonlarından kinestezi, fiziksel fonksiyonlardan mobilite, kognitif fonksiyonlardan olan oryantasyon ve iletişim ve akademik becerileri içeren programın yaşam kalitesine ve fonksiyonel görmeye pozitif etkisi olacağı düşünülmektedir
Keywords
References
- 1. Lewis S, Iselin SA. A comparison of the independent living skills of primary students with visual impairments and their sighted peers: A pilot study. J Visual Impair Blin. 2002;96:335-344.
- 2. Duffy MA, Huebner KM, Wormsley DP. Activities of Daily Living and Individuals with Low Vision. In: Scheiman M, editor. Understanding and Managing Vision Deficits: A Guide for Occupational Therapists. 2 ed. NJ: SLACK Incorporated; 2002. p. 289- 304.
- 3. Keeffe J. Chilhood vision impairments. Br J Ophthalmol. 2004;88:728- 729.
- 4. Atasavun Uysal S, Duger T. Visual perception training on social skills and activity performance in low-vision children. Scand J Occup Ther. 2012;19:33-41.
- 5. Atasavun Uysal S, Duger T. Writing and reading training effects on font type and size preferences by students with low vision. Percept Motor Skill. 2012;114:837-846.
- 6. Wolffsohn JS, Cochrane AL. Design of the low vision quality-of-life questionnaire (LVQOL) and measuring the outcome of low-vision rehabilitation. Am J Ophthalmol. 2000;130:793- 802.
- 7. Ellwein LB, Fletcher A, Negrel AD et al. Quality of life assessment in blindness prevention interventions. Int Ophthalmol. 1994;18:263-268.
- 8. Hinds A, Sinclair A, Park J, et al. Impact of an interdisciplinary low vision service on the quality of life of low vision patients. Br J Ophthalmol. 2003;87:1391-1396.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
July 23, 2016
Submission Date
July 23, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Volume: 1 Number: 2
APA
Atasavun Uysal, S., & Düger, T. (2016). Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 1(2), 62-67. https://izlik.org/JA49CU56EH
AMA
1.Atasavun Uysal S, Düger T. Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2016;1(2):62-67. https://izlik.org/JA49CU56EH
Chicago
Atasavun Uysal, Songül, and Tülin Düger. 2016. “Az Gören öğrencilerde El-Göz Koordinasyonu Ve Günlük Yaşam Aktiviteleri Eğitiminin Yaşam Kalitesi Ve Fonksiyonel Görmeye Etkisi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 1 (2): 62-67. https://izlik.org/JA49CU56EH.
EndNote
Atasavun Uysal S, Düger T (July 1, 2016) Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 1 2 62–67.
IEEE
[1]S. Atasavun Uysal and T. Düger, “Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi”, Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 1, no. 2, pp. 62–67, July 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49CU56EH
ISNAD
Atasavun Uysal, Songül - Düger, Tülin. “Az Gören öğrencilerde El-Göz Koordinasyonu Ve Günlük Yaşam Aktiviteleri Eğitiminin Yaşam Kalitesi Ve Fonksiyonel Görmeye Etkisi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 1/2 (July 1, 2016): 62-67. https://izlik.org/JA49CU56EH.
JAMA
1.Atasavun Uysal S, Düger T. Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2016;1:62–67.
MLA
Atasavun Uysal, Songül, and Tülin Düger. “Az Gören öğrencilerde El-Göz Koordinasyonu Ve Günlük Yaşam Aktiviteleri Eğitiminin Yaşam Kalitesi Ve Fonksiyonel Görmeye Etkisi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 1, no. 2, July 2016, pp. 62-67, https://izlik.org/JA49CU56EH.
Vancouver
1.Songül Atasavun Uysal, Tülin Düger. Az gören öğrencilerde el-göz koordinasyonu ve günlük yaşam aktiviteleri eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyonel görmeye etkisi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation [Internet]. 2016 Jul. 1;1(2):62-7. Available from: https://izlik.org/JA49CU56EH