Case Report

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu

Volume: 4 Number: 3 December 1, 2017
  • Arzu Demircioğlu *
  • Songül Atasavun Uysal

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu

Abstract

Aşırı hareketlilik ve kısa dikkat süresi ile karakterize bir bozukluk olan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile beraber albinizmle ilişkili az görme çocukların akademik becerilerini etkileyebilecek en önemli faktörler arasında gösterilebilir. Çalışmamızın amacı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az gören bir bireyde fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliğini göstermekti. Bireyin motor fonksiyonları Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi (BOT2), üst ve alt ekstremite kaba kas kuvveti, kavrama kuvvetleri, el fonksiyonları 9 Delikli Peg Testi ve Grooved Peg Board Testi, görsel algılaması Motor Yetenek Olmaksızın Görsel Algılama Testi (MYOGAT-3), fonksiyonel görmesi LV Prasad Fonksiyonel Görme Anketi ile değerlendirildi. Bireye yapılan değerlendirmeler eğitim sonrasında tekrarlandı. Bireye 5 hafta boyunca, haftada 2 gün ve her seans 45 dakika olmak üzere kuvvetlendirme, koordinasyon, yazma ve görsel algılama eğitimi verildi. Bireyin kaba ve ince motor yeteneklerinde, üst ekstremite kas kuvvetleri, hız ve koordinasyonunda, görsel algılama ve fonksiyonel görmesinde artış meydana geldi. Az gören çocukların bireye özgün fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarına dahil edilmesi, bu çocukların okul başarısı, toplumsal katılımı ve geleceği açısından büyük önem taşımaktadır. 

Keywords

References

  1. 1. Faraone SV, Biederman J. Neurobiology of attention-deficit hyperactivity disorder. Biol Psychiatry. 1998;44:951-958.
  2. 2. Kooistra L, Crawford S, Dewey D, et al. Motor correlates of ADHD: contribution of reading disability and oppositional defiant disorder. J Learn Disabil. 2005;38:195-206.
  3. 3. Mehr EB, Fried AB. Low Vision Care. The Professional Press. Chicago; 1975.
  4. 4. Resnikoff S, Pascolini D, Mariotti SP, et al. Global magnitude of visual impairment caused by uncorrected refractive errors in 2004. Bull World Health Organ. 2008;86:63-70.
  5. 5. Colenbrander A, Fletcher DC. Basic concepts and terms for low vision rehabilitation. Am J Occup Ther. 1995;49:865-869.
  6. 6. Appel SD, Ciner EB. Visual Problems Associated with Developmental and Sensory Disabilities. In: Understanding and Managing Vision Deficits: A Guide for the Occupational Therapists. Scheiman M, ed. 2ed: NJ: SLACK Incorporated; 2002:211-225.
  7. 7. Russel E, Nagaishi PS. Services for Children with Visual or Auditory Impairments. In: Occupational Therapy for Children Case-Smith J, ed. 5ed. St. Louis, Missouri: Elsevier; 2005:827-867.
  8. 8. Katibeh M, Blanchet K, Akbarian S, et al. Planning eye services in Varamin district, Iran: a cross sectional study. BMC Health Serv Res. 2015;15:140.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Case Report

Authors

Arzu Demircioğlu * This is me

Songül Atasavun Uysal This is me

Publication Date

December 1, 2017

Submission Date

December 11, 17

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2017 Volume: 4 Number: 3

APA
Demircioğlu, A., & Atasavun Uysal, S. (2017). Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 4(3), 139-144. https://izlik.org/JA52XG43DX
AMA
1.Demircioğlu A, Atasavun Uysal S. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2017;4(3):139-144. https://izlik.org/JA52XG43DX
Chicago
Demircioğlu, Arzu, and Songül Atasavun Uysal. 2017. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Albinolu Az Görende Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Programının Etkinliği: Olgu Sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 4 (3): 139-44. https://izlik.org/JA52XG43DX.
EndNote
Demircioğlu A, Atasavun Uysal S (December 1, 2017) Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 4 3 139–144.
IEEE
[1]A. Demircioğlu and S. Atasavun Uysal, “Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu”, Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 4, no. 3, pp. 139–144, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52XG43DX
ISNAD
Demircioğlu, Arzu - Atasavun Uysal, Songül. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Albinolu Az Görende Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Programının Etkinliği: Olgu Sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 4/3 (December 1, 2017): 139-144. https://izlik.org/JA52XG43DX.
JAMA
1.Demircioğlu A, Atasavun Uysal S. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2017;4:139–144.
MLA
Demircioğlu, Arzu, and Songül Atasavun Uysal. “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Olan Albinolu Az Görende Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Programının Etkinliği: Olgu Sunumu”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 4, no. 3, Dec. 2017, pp. 139-44, https://izlik.org/JA52XG43DX.
Vancouver
1.Arzu Demircioğlu, Songül Atasavun Uysal. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan albinolu az görende fizyoterapi ve rehabilitasyon programının etkinliği: olgu sunumu. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation [Internet]. 2017 Dec. 1;4(3):139-44. Available from: https://izlik.org/JA52XG43DX