Review

Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi

Volume: 7 Number: 3 January 6, 2021
TR EN

Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi

Abstract

Müdahalelerin yayınlanmış ayrıntılı açıklaması olmadan, klinisyenler ve hastalar, yararlı olduğu gösterilen müdahaleleri güvenilir bir şekilde uygulayamaz ve diğer araştırmacılar araştırma bulgularını tekrar edemez veya bu bulgulara güvenemez. Bununla birlikte, yayınlardaki müdahalelerin tanımlanmasının kalitesi oldukça düşüktür. Müdahalelerin raporlanmasının eksiksizliğini ve nihayetinde tekrarlanabilirliğini iyileştirmek için, uluslararası uzmanlar ve paydaşlar grubu Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (TIDieR) kontrol listesi ve rehberini geliştirdi. Bu süreç, ilgili kontrol listeleri ve araştırmaların literatür incelemesini, madde seçimine rehberlik etmek için uzmanların katıldığı uluslararası panelin Delphi anketini ve yüz yüze panel toplantısını içeriyordu. Ortaya çıkan 12 maddelik TIDieR kontrol listesi [kısa adı, neden, ne (malzemeler), ne (prosedür), kim sağladı, nasıl, nerede, ne zaman ve ne kadar, uyarlama, değişiklikler, ne kadar iyi (planlanan), ne kadar iyi (gerçekte)] CONSORT 2010 (madde 5) ve SPIRIT 2013 bildiriminin (madde 11) bir uzantısıdır. Kontrol listesi özellikle çalışmalar üzerine odaklanırken, kılavuz ise değerlendirme içeren tüm araştırma tasarımlarına uygulanması hedef alınarak hazırlanmıştır. Bu makale, TIDieR kontrol listesini ve kılavuzunu, her maddeyi açıklayıp detaylandırarak iyi raporlama örnekleri ile birlikte sunmaktadır. TIDieR kontrol listesi ve kılavuzu, müdahalelerin raporlanmasının kalitesini arttırmakla beraber araştırmacıların müdahalelerini yapılandırmasını, hakemlerin ve editörlerin açıklamaları değerlendirmesini ve okuyucuların bu bilgileri kullanmasını kolaylaştıracaktır.

Keywords

References

  1. 1. Duff J, Leather H, Walden E, LaPlant K, George T. Adequacy of published oncology randomised controlled trials to provide therapeutic details needed for clinical application. J Natl Cancer Inst 2010;102:702-5.
  2. 2. Glasziou P, Meats E, Heneghan C, Shepperd S. What is missing from descriptions of treatment in trials and reviews? BMJ 2008;336:1472-4.
  3. 3. Hoffmann T, Erueti C, Glasziou P. Poor description of non-pharmacological interventions: analysis of consecutive sample of randomised trials. BMJ 2013;347:f3755.
  4. 4. Schulz K, Altman D, Moher D, CONSORT Group. CONSORT 2010 Statement: updated guidelines for reporting parallel group randomised trials. BMJ 2010;340:c332.
  5. 5. Schroter S, Glasziou P, Heneghan C. Quality of descriptions of treatments: a review of published randomised controlled trials. BMJ Open 2012;2:e001978.
  6. 6. Boutron I, Moher D, Altman D, Schulz K, Ravaud P. Extending the CONSORT statement to randomised trials of nonpharmacologic treatment: explanation and elaboration. Ann Intern Med 2008;148:295-310.
  7. 7. MacPherson H, Altman DG, Hammerschlag R, Youping L, Taixiang W, White A, et al. Revised standards for reporting interventions in clinical trials of acupuncture (STRICTA): extending the CONSORT statement. PLoS Med 2010;7:e1000261.
  8. 8. Gagnier J, Boon H, Rochon P, Moher D, Barnes J, Bombardier C, et al. Reporting randomised, controlled trials of herbal interventions: an elaborated CONSORT statement. Ann Intern Med 2006;144:364-7.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

January 6, 2021

Submission Date

December 21, 2020

Acceptance Date

December 24, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 7 Number: 3

APA
Yakut, Y., Özalp, Ö., Habibzadeh, A., Gürşen, C., & Yagcı, G. (2021). Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, 7(3), 302-320. https://izlik.org/JA54KB47TA
AMA
1.Yakut Y, Özalp Ö, Habibzadeh A, Gürşen C, Yagcı G. Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2021;7(3):302-320. https://izlik.org/JA54KB47TA
Chicago
Yakut, Yavuz, Özge Özalp, Aida Habibzadeh, Ceren Gürşen, and Gözde Yagcı. 2021. “Müdahalenin Daha Iyi Sunumu: Müdahale Tanımlama Ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) Kontrol Listesi Ve Rehberi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7 (3): 302-20. https://izlik.org/JA54KB47TA.
EndNote
Yakut Y, Özalp Ö, Habibzadeh A, Gürşen C, Yagcı G (January 1, 2021) Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7 3 302–320.
IEEE
[1]Y. Yakut, Ö. Özalp, A. Habibzadeh, C. Gürşen, and G. Yagcı, “Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi”, Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 7, no. 3, pp. 302–320, Jan. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54KB47TA
ISNAD
Yakut, Yavuz - Özalp, Özge - Habibzadeh, Aida - Gürşen, Ceren - Yagcı, Gözde. “Müdahalenin Daha Iyi Sunumu: Müdahale Tanımlama Ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) Kontrol Listesi Ve Rehberi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation 7/3 (January 1, 2021): 302-320. https://izlik.org/JA54KB47TA.
JAMA
1.Yakut Y, Özalp Ö, Habibzadeh A, Gürşen C, Yagcı G. Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation. 2021;7:302–320.
MLA
Yakut, Yavuz, et al. “Müdahalenin Daha Iyi Sunumu: Müdahale Tanımlama Ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) Kontrol Listesi Ve Rehberi”. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, vol. 7, no. 3, Jan. 2021, pp. 302-20, https://izlik.org/JA54KB47TA.
Vancouver
1.Yavuz Yakut, Özge Özalp, Aida Habibzadeh, Ceren Gürşen, Gözde Yagcı. Müdahalenin daha iyi sunumu: Müdahale Tanımlama ve Tekrarlama Şablonu (Template for Intervention Description and Replication, TIDieR) kontrol listesi ve rehberi. Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation [Internet]. 2021 Jan. 1;7(3):302-20. Available from: https://izlik.org/JA54KB47TA