Assessing the desertification trend using neural network classification and object-oriented techniques (Case study: Changouleh watershed - Ilam Province of Iran)
Abstract: Desertification consists of decline in production and ecological activities, which may happen due to either natural or unnatural (human) factors.This phenomenon is more evident in arid and semi-arid areas. The aim of this study is to assess the desertification trend using neural network classification and object-oriented techniques in Changouleh watershed which covers an area of 9949 hectare and is located in the south of Ilam province. For this study, TM and ETM+ satellite images of 1984 and 2013 were used. After conducting geometric and atmospheric corrections, images were classified using two neural network and object-orientedalgorithms. Moreover, to evaluate the accuracy and control the correctness of the obtained maps, typical parameters such as Kappa coefficient, the Confusion matrix, and stability of the classification were extracted for assessing the accuracy. The results show that most changes are related to increase in bare lands and decrease in poor and fair rangelands; therefore, approximately 18% of these areas has turned into desert. The results of evaluation of maps correctness show that these two methods are of high accuracy, but the object-oriented approach with Kappa coefficient (94%) and overall accuracy (96.26 %); in addition to being able to detect and categorize more classes, has a high accuracy compared to neural network method.
Keywords: Neural network classification, object-oriented classification, land use changes, Changouleh watershed
Sinir ağı sınıflandırma ve obje tabanlı sınıflandırma teknikleri kullanarak çölleşme eğilim değerlendirilmesi
Özet: Çölleşme nedeniyle üretim ve ekolojik faaliyetlerde düşüş oluşur. Bu düşüş doğal ya da doğal olmayan (insan) faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum kurak ve yarı kurak bölgelerde daha belirgindir. Bu çalışmanın amacı, 9949 hektarlık alan kaplayan ve İlam eyaletinin güneyinde yer alan Changouleh havzasında sinir ağı sınıflandırma ve nesne yönelimli teknikleri kullanarak çölleşme eğilim değerlendirmesini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, 1984 ve 2013 yılı TM ve ETM + uydu görüntüleri kullanılmıştır. Geometrik ve atmosferik düzeltmeler yapıldıktan sonra, görüntüler iki sinir ağı ve nesne yönelimli algoritmalar kullanılarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, elde edilen haritaların doğruluğunu değerlendirmek ve kontrol etmek için, Kappa katsayısı, Karışıklık matris ve sınıflandırma istikrarı gibi tipik parametreler hariç tutulmuştur. Sonuçlar değişikliklerin çoğunun çıplak topraklardaki artış ve fakir mera alanlarındaki azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir; Bu nedenle, bu alanların yaklaşık% 18'i çöle dönüşmüştür. Harita doğruluk değerlendirme sonuçlarına göre, her iki yöntem (Kappa katsayısı (% 94)) ve (genel doğruluk (96,26%)) de yüksek doğruluk göstermektedir. Bunun yanı sıra nesne yönelimli yaklaşım ile; daha fazla sınıf kategorize etmek mümkündür ve sinir ağı yöntemine göre yüksek bir doğruluğa sahiptir.
Anahtar Kelimeler: Sinir ağı sınıflandırma, obje tabanlı sınıflandırma, arazi kullanım değişiklikleri, Changouleh havzası.
Received (Geliş): 20.07.2015 - Revised (Düzeltme): 26.10.2015 - Accepted (Kabul): 27.10.2015
Cite (Atıf): Mohamadi, A., Heidarizadi, Z., Nourollahi, H., 2016. Assessing the desertification trend using neural network classification and object-oriented techniques (Case study: Changouleh watershed - Ilam Province of Iran). Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 66(2): 683-690. DOI: 10.17099/jffiu.75819
Çölleşme nedeniyle üretim ve ekolojik faaliyetlerde düşüş oluşur. Bu düşüş doğal ya da doğal olmayan (insan) faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum kurak ve yarı kurak bölgelerde daha belirgindir. Bu çalışmanın amacı, 9949 hektarlık alan kaplayan ve İlam eyaletinin güneyinde yer alan Changouleh havzasında sinir ağı sınıflandırma ve nesne yönelimli teknikleri kullanarak çölleşme eğilim değerlendirmesini ortaya koymaktır. Bu çalışmada, 1984 ve 2013 yılı TM ve ETM + uydu görüntüleri kullanılmıştır. Geometrik ve atmosferik düzeltmeler yapıldıktan sonra, görüntüler iki sinir ağı ve nesne yönelimli algoritmalar kullanılarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca, elde edilen haritaların doğruluğunu değerlendirmek ve kontrol etmek için, Kappa katsayısı, Karışıklık matris ve sınıflandırma istikrarı gibi tipik parametreler hariç tutulmuştur. Sonuçlar değişikliklerin çoğunun çıplak topraklardaki artış ve fakir mera alanlarındaki azalma ile ilişkili olduğunu göstermiştir; Bu nedenle, bu alanların yaklaşık% 18'i çöle dönüşmüştür. Harita doğruluk değerlendirme sonuçlarına göre, her iki yöntem (Kappa katsayısı (% 94)) ve (genel doğruluk (96,26%)) de yüksek doğruluk göstermektedir. Bunun yanı sıra nesne yönelimli yaklaşım ile; daha fazla sınıf kategorize etmek mümkündür ve sinir ağı yöntemine göre yüksek bir doğruluğa sahiptir
Sinir ağı sınıflandırma obje tabanlı sınıflandırma arazi kullanım değişiklikleri Changouleh havzası
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Short Note (Kısa Not) |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 66 Issue: 2 |