Allometric equations for estimating standing biomass of Avicennia marina in Bushehr of Iran
Abstract: Today, it is important to use of ecological indicators, such as biomass for recognizing the special status of ecosystems, such as mangrove forests and also monitoring and evaluating changes through a specific period. Because using the direct method of evaluating biomass would be destructive, it is common in all similar area to use determine exact Allometric equations by using the statistical relationship between the structural characteristics of trees and their biomass and use these equations to estimate the biomass of trees. The aim of this study is estimate the aboveground biomass of mangroves and determine Allometric models for Nayband area in Bushehr, located in southern Iran. A number of mangrove trees were randomly selected. Collar diameter, crown diameter and tree height of standing trees were measured. After logging and weighing fresh weight, dry weight, trunk and branches were obtained in laboratory and biomass of components was calculated. The relationship between quantities feature of trees and biomass for determination of allometric equation was studied by using linear, power and exponential regression. The equations were compared with each other based on the different modeling parameters. The highest significant correlation was found between crown diameters and dry weight (R > 0.90). The best equations were obtained by means of an exponential and power regression models (R2adj> 0.90). The models were obtained from explained factor, suggests that there might be a relationship between the characteristics of mangrove trees and biomass.
Keywords: Biomass, mangrove, modeling, Iran
İran Buşehr Eyaletinde Avicennia marina biyokütle tahmini için allometrik denklemlerin kullanımı
Özet: Günümüzde; subasar ormanları gibi özel yapıdaki ekosistemlerin araştırılması için biyokütle gibi bazı ekolojik göstergelerin kullanılması önemlidir. Biyokütlenin hesaplanmasında doğrudan metodların kullanılması yıkıcı sonuçlar doğuracağından, ağaçların yapısal özellikleri ve biyokütle arasındaki istatistiki ilişkiye dayanan kesin Allometrik denklemleri kullanarak biyokütleyi tahmin etmek yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İran'ın güneyinde yer alan Buşehr Eyaleti Nayband bölgesi'ndeki subasar ormanları yerüstü biyokütle miktarının Allometrik yöntemlerle belirlenmesidir. Subasar ormanlarında ağaçlar rastgele seçilmiş, bu ağaçların boyu, göğüs çapı ve taç genişlikleri ölçülmüştür. Kesilen ağaçların taze ve kuru ağırlıkları ölçülerek gövde ve dalları biyokütlelerinin hesaplanması için laboratuvara taşınmıştır. Uygun allometrik denklemin belirlenmesi için ağaçların özelliği ve biyokütle arasındaki ilişki doğrusal, güç ve üstel regresyon kullanılarak incelenmiştir. Denklemler farklı modelleme parametrelerine dayanarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. En yüksek anlamlı ilişki taç çapları ve kuru ağırlık (R> 0.90) arasında bulunmuştur. En iyi denklemler üstel ve güç regresyon modelleri (R2adj> 0.90) vasıtasıyla elde edilmiştir. Açıklanan gerekçelere dayanılarak kullanılan en uygun modeller; subasar ormanlarında yetişen ağaçların karakteristikleri ile biyokütle arasında bir ilişki olabileceğini bize düşündürmektredir.
Anahtar Kelimeler: Biyokütle, subasar orman, modelleme, İran
Received (Geliş): 15.11.2015 - Revised (Düzeltme): 29.12.2015 - Accepted (Kabul): 01.02.2016
Cite (Atıf): Ghasemi, A., Fallah, A., Joibary, S.S., 2016. Allometric equations for estimating standing biomass of Avicennia marina in Bushehr of Iran. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 66(2): 691-697. DOI: 10.17099/jffiu.23699
Günümüzde; subasar ormanları gibi özel yapıdaki ekosistemlerin araştırılması için biyokütle gibi bazı ekolojik göstergelerin kullanılması önemlidir. Biyokütlenin hesaplanmasında doğrudan metodların kullanılması yıkıcı sonuçlar doğuracağından, ağaçların yapısal özellikleri ve biyokütle arasındaki istatistiki ilişkiye dayanan kesin Allometrik denklemleri kullanarak biyokütleyi tahmin etmek yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, İran'ın güneyinde yer alan Buşehr Eyaleti Nayband bölgesi'ndeki subasar ormanları yerüstü biyokütle miktarının Allometrik yöntemlerle belirlenmesidir. Subasar ormanlarında ağaçlar rastgele seçilmiş, bu ağaçların boyu, göğüs çapı ve taç genişlikleri ölçülmüştür. Kesilen ağaçların taze ve kuru ağırlıkları ölçülerek gövde ve dalları biyokütlelerinin hesaplanması için laboratuvara taşınmıştır. Uygun allometrik denklemin belirlenmesi için ağaçların özelliği ve biyokütle arasındaki ilişki doğrusal, güç ve üstel regresyon kullanılarak incelenmiştir. Denklemler farklı modelleme parametrelerine dayanarak birbirleriyle karşılaştırılmıştır. En yüksek anlamlı ilişki taç çapları ve kuru ağırlık (R> 0.90) arasında bulunmuştur. En iyi denklemler üstel ve güç regresyon modelleri (R2 adj> 0.90) vasıtasıyla elde edilmiştir. Açıklanan gerekçelere dayanılarak kullanılan en uygun modeller; subasar ormanlarında yetişen ağaçların karakteristikleri ile biyokütle arasında bir ilişki olabileceğini bize düşündürmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Short Note (Kısa Not) |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 66 Issue: 2 |