Abstract
Amaç: Kronik kalp yetmezliğinin tedavisinde karvedilol, nebivolol, metoprolol, bisoprolol vb. β-blokerler aktif olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte, bir dizi ciddi yan etkileri bulunmakta olup tedavi edici etkinlikleri her zaman kliniğin ihtiyaçlarını karşılamamaktadır. Bütün bunlar yeni bir potansiyel ilacın (Hypertril, bromür 1-(β-feniletil)-4-amino-1,2,4-triazolyum)) geliştirilmesine yol açmaktadır. Farklı nesil β-blokerlerin ve Hipetrilin farkli koşullar altında (miyokard hasarının biyokimyasal belirteçleri ve integratif parametreler üzerindeki etkisi açısından kronik kalp yetmezliğinin (KKY) doksorubisin modellenmesiyle) karşılaştırmalı bir değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: KKY, doksorubisin toplam 15 mg/kg dozunda uygulanarak 190-220 gram ağırlığındaki 85 beyaz fare üzerinde modellenmiştir. Nebivolol (10 mg/kg), karvedilol (50 mg/kg), bisoprolol (10 mg/kg), metoprolol (15 mg/kg) ve Hipertril (3.5 mg/kg) 14 günlük doksorubisin uygulamasından sonra 30 gün boyunca % 1 nişastalı mukus süspansiyonu olarak günde bir kez intragastrik olarak uygulanmıştır. İlaçların kardiyoprotektif etkisi, integratif parametrelerin iyileştirilmesi (sağkalım, kalp kütle indeksi, noktalardaki şiddet) ve kardiyospesifik belirteçlerin normalleştirilmesiyle (NT-proBNP, D-dimer, eNOS, MB-CPK ve ST2) değerlendirilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Hipertril'in tanıtılması, referans ilaçlara kıyasla KKY'li hayvanların ömrünü uzatmakla kalmamış, aynı zamanda erken ölümü önlemiş ve belirtilerin şiddetinin (hidrotoraks, asit, skrotal ödem) azalmasına katkıda bulunmuştur.
KKY’li farelere hipertril uygulanması, ölüm oranında azalışa, kalp kitle indeksinde düşüşe ve ayrıca NO-mimetik etki ile önemli kardiyoprotektif etkisine tanıklık eden eNOS ifadesinde bir artışa yol açmıştır. Elde edilen sonuçlar, Hypertril'in temel β-adrenerjik blokerlerin üzerindeki tartışmasız avantajını göstermiştir ve KYY tedavisi için buna dayalı bir ilaç oluşturmak amacıyla deneysel olarak derinlemesine çalışmalar yapılmıştır.