Amaç: Çay, dünyada
çok iyi bilinen ve tüketilen bir içecek olup antioksidan aktivitesine bağlı
koruyucu etkileri bilinen önemli bir fitobesindir. Bu çalışmanın amacı, Kuzey
Anadolu kaynaklı Camellia sinensis bitkisinden elde edilen yeşil çay ve siyah
çaydan hareketle elde edilen ekstrelerdeki gallik asit ve epigallokateşin
gallat miktarı ile ekstrelerin antiradikal aktivitesinin tespit edilmesidir.
Gereç
ve Yöntem: Yeşil çay ve siyah çayın etanol, metanol ve sulu ekstrelerindeki gallik
asit ve epigallokateşin gallat miktar tayini YPSK yöntemi ile tespit edilmiş ve
ekstrelerin antiradikal aktivite tayini için DPPH ve ABTS yöntemleri kullanılmıştır.
Sonuç
ve Tartışma: Toplam 6
ekstredeki gallik asit içeriği 0.052-1.341 mg/100 ml aralığında bulunmuş ve
EGCG (epigallokateşin gallat) için bu değer aralığı 0-19.54 mg/100ml olarak
tespit edilmiştir. Hem DPPH hem de ABTS radikali üzerinde en iyi etkiyi yeşil
çayın sulu ekstresinin sağladığı belirlenmiştir. Yeşil çayın, koruyucu sağlıkta
değerlendirilebilecek iyi bir aday olduğu ancak fitobesin ve farmasötik
kalitede ürünün formülasyon çalışmalarında, bitkinin hasat yöntemi, bitkiden
hareketle çay üretim prosesi, optimum karıştırma zamanı, kullanılan çözücü ve
yaprakların parçalanma derecesinin kayıt altına alınması gerekmektedir.
Objective: Tea is very well known
and consumed beverage worldwide also cultivated widely. It is one of
phytonutrients that has a protective role associated with its antioxidant
activity. The aim of this article is to study the gallic acid, epigallocatechin
gallate contents and antiradical activity of green tea and black tea extracts from Camellia sinensis
cultivated in North Anatolia.
Material and Method: Gallic
acid and epigallocatechin gallate contents were investigated in ethanol,
methanol and water extracts of green tea and black tea by HPLC analysis and the
antiradical activities were also examined for scavenging effect on DPPH and
ABTS free radicals.
Result
and Discussion: In total 6 extracts, gallic acid contents were determined in the range
of 0.052-1.341 mg/100 ml and the value of EGCG (epigallocatechin gallate) were
found between 0-19.54 mg/100ml. Water extract of green tea exhibited the best
antiradical activity on both DPPH and ABTS radicals. Green tea could be
evaluated as a good candidate for health prevention but it should be noted that
the harvesting method and manufacturing process, optimum conditions on brewing
time, the solvent used, chopping grade of tea leaves should also be taken into
consideration during formulating both phytonutrient and pharmaceutical grade
products.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmacology and Pharmaceutical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2020 |
Submission Date | November 8, 2019 |
Acceptance Date | November 25, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.