Abstract
Amaç: Meme kanseri, kadınlarda malignite ve mortalite oranı yüksek olan ve Doğu Akdeniz bölgesinde sıklıkla görülen bir kanser türüdür. Kuersetin ve kurkumin, kanser hücrelerinin büyümesini inhibe etme özelliği olduğu bilinen flavonoid türleridir. Bu çalışmanın amacı, antikanser özelliğe sahip olduğu bilinen kuersetin ve kurkumin flavonoidlerinin tek başına ve kombine kullanımının metastatik ve metastatik olmayan meme kanser hücre hatlarındaki antiproliferatif etkisinin belirlenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, kuersetin, kurkumin ve kombinasyonları M4A4 ve MCF-7 meme kanseri hücrelerine uygulandı. Hem M4A4 hem de MCF-7 hücreleri üzerindeki antiproliferatif etkinin belirlenmesi için MTT yöntemi kullanıldı. Combosyn programı kullanılarak %50’sini inhibe eden (IC50) ve kombinasyon indeks (CI) değerleri belirlendi.
Sonuç ve Tartışma: M4A4 hücre popülasyonunun IC50 etkin kuersetin dozu 72 saat sonucunda 49 µM olarak, MCF-7 hücre popülasyonu için ise 72 saat sonunda 120 µM olarak hesaplandı. M4A4 ve MCF-7 hücrelerine uygulanan kurkumin polifenolü için IC50 dozları sırasıyla 27 µM ve 54 µM olarak belirlendi. MCF-7 hücrelerine uygulanan kuersetin:kurkumin kombinasyonlarının sinerjistik etki gösterdiği, M4A4 hücreleri için ise antagonistik etki gösterdiği belirlendi. Hücrelere farklı doz ve zamanlarda kuersetin ve kurkumin uygulanmasının sonucunda, her iki polifenolün ayrı ayrı hücre canlılığını inhibe ettiği bulundu. Elde edilen bulgular, kuersetin ve kurkumin polifenoliyle birlikte kombinasyonun metastatik olmayan meme kanserinde kullanılabileceğini gösterirken, metastatik meme kanseri için farklı kombinasyon çalışmalarına ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir.