Abstract
Bu araştırmada; besin maddesi olarak tüketime arz edilen nişastaların,
besin hijiyeni yönünden mikrobiyolojik analizleri üzerinde
çalışılmıştır. 5.5.1973 - 14.11. 1974 tarihleri arasında. 70 adet Buğday, 71
adet Mısır ve 59 adet Patates nişastası olmak üzere çeşitli firmalara
ait toplam 200 adet numunede İndüstri ve Hijiyen İndeksi Mikroorganizmalar
ile Besin Enfeksiyon ve İntoksikasyonlarma neden olan
mikroorganizmalar aranmıştır.
Analize alınan numunelerin, % 12.00 sinde Coliform grubu
mikroorganizmaları, % 10.50 sinde Enterococcus, % 20.50 sinde Maya
ve Küf % 8.00 inde Coagulase positive Staphylococcus ve % 50.50
sinin de Total bakteri sayımı yönünden müsbet olduğu; % 13.50
sinin Bacil. stearothermophilus, % 3.50 sinin Cl. nigrificans, % 9.50
sinin Cl. thermosaccharolyticum ve % 16.50 sinin de Total termofil
bakteri sayımı yönünden müsbet oldukları tesbit edilmiştir. Cl.
botulinum'a hiç bir numunede rastlanılmamıştır.
Buna göre mikrobiyolojik analizler sonucu 200 adet numunenin,
% 26.50 si İndüstri indeksi, % 43.00 ü Hijiyen indeksi ve % 8.00 i
de Enfeksiyon ve İntoksikasyonlara sebep olan mikroorganizmalar
olmak üzere toplam numunelerin % 77.5 sinin bu mikroorganizmalar
ile kirli olduğu, % 10.00 unun mezofil ve termofil saprofit bakterilerin
teşkil ettiği ve % 12.50 sinin ise steril olduğu saptanmıştır.