Abstract
Amaç: Çay, dünyada
çok iyi bilinen ve tüketilen bir içecek olup antioksidan aktivitesine bağlı
koruyucu etkileri bilinen önemli bir fitobesindir. Bu çalışmanın amacı, Kuzey
Anadolu kaynaklı Camellia sinensis bitkisinden elde edilen yeşil çay ve siyah
çaydan hareketle elde edilen ekstrelerdeki gallik asit ve epigallokateşin
gallat miktarı ile ekstrelerin antiradikal aktivitesinin tespit edilmesidir.
Gereç
ve Yöntem: Yeşil çay ve siyah çayın etanol, metanol ve sulu ekstrelerindeki gallik
asit ve epigallokateşin gallat miktar tayini YPSK yöntemi ile tespit edilmiş ve
ekstrelerin antiradikal aktivite tayini için DPPH ve ABTS yöntemleri kullanılmıştır.
Sonuç
ve Tartışma: Toplam 6
ekstredeki gallik asit içeriği 0.052-1.341 mg/100 ml aralığında bulunmuş ve
EGCG (epigallokateşin gallat) için bu değer aralığı 0-19.54 mg/100ml olarak
tespit edilmiştir. Hem DPPH hem de ABTS radikali üzerinde en iyi etkiyi yeşil
çayın sulu ekstresinin sağladığı belirlenmiştir. Yeşil çayın, koruyucu sağlıkta
değerlendirilebilecek iyi bir aday olduğu ancak fitobesin ve farmasötik
kalitede ürünün formülasyon çalışmalarında, bitkinin hasat yöntemi, bitkiden
hareketle çay üretim prosesi, optimum karıştırma zamanı, kullanılan çözücü ve
yaprakların parçalanma derecesinin kayıt altına alınması gerekmektedir.