Abstract
Amaç: Kanser, günümüzde hala insan hayatını tehdit eden en ölümcül hastalıklardan biridir. Kemoterapi, radyoterapi, sitotoksik ilaçlar ve cerrahiye dayalı geleneksel kanser tedavilerinin etkinliği, toksik etkilerden dolayı sınırlı olduğundan, yeni tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bitkilerden elde edilen sekonder metabolitler, iyi biyolojik aktivite göstermektedir. Çözücü polaritesi ve ekstraksiyon yönteminin, ekstraksiyonun verimi üzerine etkisi ve ekstraksiyonun Nicotiana tabacum Linn. ekstresinin biyolojik aktivitesi üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Bunun yanında, yapraklardan elde edilen uçucu yağın analizi de gerçekleştirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmanın konusu, Lübnan’da yetişen tütün yapraklarından alınan örneklerdir. Azalan polaritede çözücü serisi ile iki ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Antitümör aktivite; meme adenokarsinoma MCF7 hücrelerinde, 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) sitotoksisite testi ile değerlendirilmiştir. Ekstrenin kimyasal içeriği İTK ile, uçucu yağınki ise GC-MS ile değerlendirilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Nicotiana tabacum ekstreleri antikanser aktivite göstermiş ve çözücü türünün bu aktiviteyi etkilediği gözlenmiştir. Ayrıca, polarite ve ekstraksiyon yöntemi, ekstraksiyon verimini önemli ölçüde etkilemiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, bitki üzerine daha ileri çalışmalar yapılması ve başka kanser hücre serileri üzerinde testlerin yürütülmesi gerekmektedir. Farklı ekstrelerin İTK analizleri; α-4,8,13-duvatrien-1,3-diol, β -4,8,13-duvatrien-1,3-diol ve Z-abienol (Z-AB) bileşiklerinin varlığını göstermiştir. N. tabacum içeriğinde 19 uçucu bileşik tespit edilmiştir ve bunların arasında pentadekanal (47.71 %), biosol (15.88 %), solanon (11.06 %), timol (5.52 %), damasenone (2.16 %), and β-karyofilen (2.19 %) bileşikleri major olarak bulunmaktaır. Bunun yanı sıra aktif bileşiklerin ve etki biçimlerinin belirlenmesi için çok sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.