Abstract
Amaç: Mikrobiyal transformasyonlar belirlenen substratlardan yeni metabolitler üretmek için farklı mikroorganizmaların veya onların enzimlerinin kullanıldığı yeşil biyoteknolojik süreçlerdir. Hesperidin, kersetin ve türevlerinin antioksidan, antimikrobiyal ve antikanser özellikleri dahil olmak üzere çeşitli biyolojik aktivitelere sahip olduğu bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 13 farklı mikrobiyal suş kullanılarak hesperidin ve kersetin mikrobiyal transformasyonu gerçekleştirilmiştir. Hesperidin ve kersetinin mikrobiyal transformasyonundan elde edilen ekstrelerin antioksidan (DPPH· ve ABTS·+ yöntemleri) ve anti-enflamatuvar aktiviteleri araştırılmıştır.
Sonuç ve Tartışma: Hesperidin'in biyotransformasyonu 13 suşdan 5'inde gözlenmiştir. Rhizopus stolonifera, Saccharomyces pararoseus, S. cerevisiae, Penicillium claviforme ve Fusarium solani iken; Kersetinin mikrobiyal transformasyonu Aspergillus flavus ve Penicillium claviforme suşlarında gözlemlenmiştir.
Bu çalışmanın sonuçları Aspergillus ve Penicillium suşları ile yapılan çalışmada elde edilen ekstrelerin antioksidan ve anti-enflamatuvar aktiviteler açısından daha etkili olduğunu göstermektedir. A. flavus ekstresi (IC50: 22,55±0,32 µg/ml) DPPH· antioksidan aktivitesi diğer biyotransformasyon ekstrelerinden daha yüksek bulunmuştur. Hesperidin transformasyon ekstrelerinden R. stolonifer'in IC50 değeri 25,93±0,36 µg/ml'dir. Hesperidinin Penicillium suşu tarafından mikrobiyal dönüşümü daha önce çalışılmamıştır.