Abstract
Amaç: Kozmetik ürünlerin içeriğinde yer alan karbon ve azot kaynakları, mineraller, büyüme faktörleri ve asidik ortam, nem gibi uygun ortam koşulları mikrobiyal üreme için elverişli koşulların oluşmasını sağlar. Bu ürünlerin mikrobiyolojik kontaminasyonu hem tüketici sağlığı açısından risk oluşturması hem de üründe meydana gelebilecek değişiklikler nedeniyle ekonomik kayıplara neden olması açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada tüketiciler tarafından kullanılmış ruj ve rimel örneklerinin mikrobiyolojik kontaminasyon açısından incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada tüketiciler tarafından kullanılmış otuz adet ruj ve otuz adet rimel örneği mikrobiyolojik kontaminasyon açısından incelenmiştir. Numuneler, Avrupa Standardı EN ISO 17516'da belirtilen mikrobiyolojik limit değerlerine göre değerlendirilmiştir. Kontaminant bakteriler VITEK® 2 Compact (bioMérieux, Fransa) otomatize sistemi ile tanımlanmıştır.
Sonuç ve Tartışma: Elde edilen sonuçlara göre, test edilen maskara örneklerinden yalnızca birinin, ruj örneklerinden ise dördünün belirtilen mikrobiyolojik limit değerlerine uygun olmadığı saptanmıştır. Maskara örneğinden izole edilen bakteri Staphylococcus sciuri, ruj örneklerinden izole edilen bakteriler ise Kocuria kristinae, Streptococcus mitis, Streptococcus oralis, Streptococcus alactolyticus, Rothia mucilaginosa, Rothia dentocariosa türleri olarak tanımlanmıştır. Kontaminasyona neden olan bakterilerin çoğunluğunun ağız, boğaz, solunum ve cilt mikrobiyotasının üyeleri, Gram pozitif türler olduğu görülmüştür. Test edilen kozmetik ürünlerin bulaşının, tüketicilerin uygun olmayan kullanımlarından, aynı ürünü birden fazla kişinin kullanmasından, tükürük bulaşından, el hijyenine dikkat edilmemesinden kaynaklanmış olabileceği düşünülmüştür.