Abstract
Amaç: Asyneuma Griseb. & Schenk, dünya çapında kabul görmüş 34 türle temsil edilmektedir ve doğal yayılışı Doğu Orta Avrupa'dan Japonya ve Kuzey Çin-hindi'ye kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Asyneuma bitkileri, otsu, basit veya dallı çiçekler mor, menekşe veya mavi renkli ve kapsül meyveler ile karakterize edilir. Campanulaceae familyasının feniletanoid (fenilproponoid), alkaloidler, siyanogenetik heterosit, flavonoit, triterpen, antosiyanin, fenolik asitler, uçucu yağ, kumarin ve polisakkarit gibi biyoaktif bileşikler içerdiğini göstermektedir. Ayrıca familya bitkilerinin antioksidan, yara iyileştirici, antienflamatuar, analjezik, antiobezite, balgam söktürücü, antihepatotoksik, antitümöral, antiaterosklerotik, nöroprotektif, antidepresan, tonik ve α-glukosidaz inhibitör aktiviteleri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada Asyneuma limonifolium subsp. limonifolium, A. limonifolium subsp. pestalozzae (Boiss.) Damboldt, A. linifolium subsp. linifolium ve A. linifolium subsp. nallihanicum Kit Tan & Yıldız yapraklarının anatomik yapıları incelenmiştir.
Gereç ve Yöntem: Asyneuma limonifolium subsp. limonifolium, A. limonifolium subsp. pestalozzae (Boiss.) Damboldt, A. linifolium subsp. nallihanicum Kit Tan & Yıldız Ankara'dan toplanmıştır. A. linifolium subsp. linifolium Antalya'dan toplanmıştır. Bitki kısımları alkolde (%70) korunmuştur. Jilet kullanılarak mikroskobik kesitler alınmıştır. Dokular Sartur reaktifi ile boyanmıştır ve ışık mikroskobunda incelenmiştir. Işık mikroskobuna bağlı bir kamera ile mikrofotoğrafları çekilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Sonuçlar, Asyneuma limonifolium subsp. limonifolium ve A. limonifolium subsp. pestalozzae taban ve gövde yapraklarının benzer olduğunu göstermiştir. Yapraklar bifasiyal ve palizat parenkiması 1-2 sıralıdır. Ayrıca, tek hücreli örtü tüyleri ve anomostik stomalar her iki epidermal yüzeyde de gözlenmiştir. Bunun yanında, A. linifolium subsp. linifolium’un yaprağı monofasiyal, A. linifolium subsp. nallihanicum’un ise bifasiyaldir. Ek olarak, A. linifolium subsp. linifolium'un epidermal tabakasında tek hücreli tüyler bulunurken, A. linifolium subsp. nallihanicum’da ise yoktur. Anomostik stomalar, her iki alt türün yaprak üst ve alt yüzeylerinde tespit edilmiştir.