Abstract
Amaç: Verbena officinalis bitkisinde bulunan biyoaktif metabolitlerin bolluğu, bitkinin biyolojik faydalarını ve halk arasındaki kullanımını açıklar. Karaciğer kanseri, diğer tanımlanmış tümörlere kıyasla son derece heterojen kötü huylu bir hastalıktır. Verbena officinalis'teki biyoaktif metabolitlerin potansiyel terapötik değerini keşfetmek için, bu çalışma ikincil metabolitleri filtrelemeyi, ADME-Tox değerlendirmeleri yapmayı, ilaç benzerlik testleri gerçekleştirmeyi ve moleküler dinamik simülasyonları ile analiz etmeyi amaçlamıştır. Hedef, Verbena officinalis'ten elde edilen potansiyel ilaç adaylarının biyolojik sistemlerde nasıl davrandığını değerlendirmek, potansiyel toksisite risklerini değerlendirmekti.
Gereç ve Yöntem: ADME testinden seçilen ligandlar, karaciğer hastalıkları için önemli olan pentoz fosfat yolunun oksidatif kısmındaki Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimi için in siliko moleküler bağlanma çalışmalarında kullanıldı. Bu çalışmalar Chimera 1.16'ya gömülü Autodock Vina kullanılarak gerçekleştirildi. Moleküler dinamik simülasyonları AMBER16 programı ile gerçekleştirildi.
Sonuç ve Tartışma: ADME test sonuçları değerlendirildiğinde, 88 sekonder metabolit ligand olarak belirlendi. Pentoz fosfat yolunun anahtar enzimi olan Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzimine karşı değerlendirilen tüm ligandlar arasında, kuersetin flavonoidi, -8.1 kcal/mol bağlanma skoru ve -118.51 kcal/mol bağlanma enerjisi ile en etkin ligand olarak belirlendi. 300 nanosaniye boyunca yapılan moleküler dinamik simülasyonu ise quercetinin bulunduğu mikroçevrede stabil olarak kalabildiğini doğruladı. Bu metabolitin aktivitesi, pentoz fosfat yolu içinde terapötik bir modaliteyi ortaya koyabileceği için in vitro ve in vivo testlerle daha ileri incelenmeye değerdir.