Across the world and in our country, in order for the individuals to meet their energy and nutrient needs throughout the day, they prefer different nutrition models consciously and / or unconsciously without knowing the reason. One of these models is called as the time-limited nutrition model. The most important feature that distinguishes this model from other models is that the content and quantity of meal is important as well as the time of meal. There are many studies about the clinically positive effect of meal time on metabolism determined by the circadian rhythm. In recent years, it is argued that time-limited nutrition is the most compatible and most effective meal time model for human metabolism. In this review, the effect of time-limited diet on body weight, lipid profile, fasting glucose, fasting insulin, energy expenditure, hormones associated with appetite mechanism and inflammation markers are discussed.
Dünya genelinde ve ülkemizde bireyler gün içerisindeki enerji ve besin ögesi ihtiyaçlarını karşılarken farklı beslenme modellerini bilinçli ve/veya bilinçsizce nedenini bilmeden tercih ederler. Bu modellerden bir tanesi de zaman kısıtlı beslenme modelidir. Bu modeli diğer modellerden ayıran en önemli özellik öğünün içeriğinin ve miktarının önemli olduğu kadar öğünün zamanının da önemli olmasıdır. Sirkadiyen ritme göre belirlenen öğün zamanının metabolizma üzerine klinik olarak olumlu etkisine dair pek çok çalışma yapılmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda zaman kısıtlı beslenmenin insan metabolizmasına en uyumlu ve en etkili öğün zamanı modeli olduğu savunulmaktadır. Bu derlemede, zaman kısıtlı beslenmenin vücut ağırlığı, lipid profili, açlık glukozu, açlık insülin, enerji harcaması, iştah mekanizması ile ilişkili hormonlar ve inflamasyon markerları gibi metabolik göstergeler üzerindeki etkisine değinilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Ekim 2020 |
Gönderilme Tarihi | 29 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 3 |
SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES