İrritabl bağırsak sendromu, abdominal ağrı, gaz, şişkinlik ve
bağırsak alışkanlığının değişmesi ile karakterize kronik fonksiyonel
bir gastrointestinal bozukluktur. Çeşitli diyet yaklaşımları
ve beslenme alışkanlıkları hastalığın semptomlarıyla ilişkili
olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, irritabl bağırsak sendromu
bulunan hastaların beslenme alışkanlıklarının incelenmesi ve
sağlıklı bireylerin beslenme alışkanlıkları ile karşılaştırılmasıdır.
Bu amaçla, çalışmaya Mart-Nisan 2020 tarihleri arasında online
erişim ile gerçekleştirilen çalışmaya Roma IV kriterlerine göre
irritabl bağırsak sendromu tanısı almış 40 hasta ile sağlıklı 40
kontrol alındı. Bireylerin demografik özellikleri, beden kitle
indeksi, beslenme alışkanlıkları ve besin tüketim sıklığına ilişkin
veriler anket formu ile toplandı. Veriler SPSS 25.0 Programı ile
analiz edilerek istatistiksel anlamlılık için p<0,05 değeri kabul
edildi. Çalışmaya katılan hastaların %80’i kadın ve beden kitle
indeks ortalaması 24,73±3,88 kg/m2 ve irritabl bağırsak sendromu
tanısı konma süresi ortalama 6,15±6,83 yıl olarak saptandı.
Sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında hastaların yaş ve beden kitle
indeksi anlamlı olarak daha fazla bulundu (p<0,05). Hastaların
%17,5’i probiyotik tüketirken; sağlıklı bireylerin hiçbirinin
tüketmediği belirlendi, aradaki fark anlamlı bulundu (p<0,05).
Hastalık tanısı alma durumuna göre et, balık ve tavuk; ekmek, tahıl
ve kuru baklagiller; yumurta tüketimi arasındaki farklar anlamlı
bulundu (p<0,05). Sonuç olarak, irritabl bağırsak sendromu olan
hastalar, sağlıklı bireylere göre, semptomları tetikleyecek besinleri
tüketmemeye eğilimli iken; probiyotik kullanımı gibi semptomları
hafifletebilecek davranışlar sergilemektedir. Buna göre, irritabl
bağırsak sendromu tedavisinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları
edinmek hastalığın prognozunu olumlu etkilemektedir.
Irritable bowel syndrome is a chronic functional gastrointestinal
disorder characterized by abdominal pain, bloating, distension
and altered bowel habits. Some dietary approaches and eating
habits may be associated with the symptoms of the disease.
The aim of the study is to examine the eating habits of patients
with irritable bowel syndrome and to compare them with the
eating habits of healthy individuals. For this purpose, 40 patients
diagnosed with irritable bowel syndrome according to Rome IV
criteria and 40 healthy controls were included in the study, which
was conducted online between March and April 2020. Data on
demographic characteristics, body mass index, nutritional habits
and frequency of food consumption of individuals were collected
with a questionnaire form. The data were analyzed with SPSS 25.0
program and p <0.05 was accepted for statistical significance.
80% of the patients participating in the study were female and the
average body mass index is 24.73 ± 3.88 kg / m2 and the duration
of diagnosis of irratable bowel syndrome is 6.15 ± 6.83 years on
average. Age and body mass index of the patients are significantly
higher (p <0.05) compared to healthy individuals. While 17.5%
of the patients consumed probiotics; it was determined that none
of the healthy individuals consumed; the difference was found
to be significant (p <0.05). According to the disease diagnosis,
difference between of meat, fish and chicken; bread, cereals and
legumes; egg consumption was statistically significant (p <0.05).
In conclusion, avoiding foods that may bother these patients from
the diet and using probiotics can alleviate irritable bowel syndrome
symptoms. Accordingly, adopting healthy eating habits positively
affects the prognosis of the disease in the treatment of irritable
bowel syndrome.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Eylül 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 2 |