Amaç: Çalışmada, elektif veya acil nedenlerden dolayı sezaryen yapılan hastalarda postoperatif ağrının karakteristik özelliklerini analiz etmek amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, sezaryen yapılan 78 hastayı içeren gözlemsel ve tanımlayıcı bir kesitsel analizdir. Araştırma esnasında hastaların ilk 6 saatteki görsel ağrı skalası (VAS) skorları değerlendirilmiş ve ağrılarının karakteristik tanımlamaları sorgulanmıştır.
Bulgular: Postoperatif ilk 6 saatteki ortalama VAS skorları 5.56 ± 1.31'dir. Hastaların ağrı hissettiği vücut lokalizasyonu insizyon bölgesinde %7.7, umbilikus altında %14.1, tüm karın bölgesinde %23.1, insizyonun sağ tarafında %50, insizyonun sol tarafında %1.3, insizyonun her iki yanında %3,8 olarak saptanmıştır. Hastaların anestezi tipleri ve VAS skorları karşılaştırıldığında, ortalamalar arasındaki fark, istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0.05). Ağrının yeri ile sezaryen sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir (p> 0.05). Postoperatif mobilizasyon saatleri ile hastaların memnuniyet skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p <0.05).
Sonuç: Sezaryen sonrası ağrının azaltılması; annenin iyileşme süreci ve anne ile bebek arasındaki erken bağın gelişimi için oldukça önemlidir. Sezaryen sonrası ağrının en çok hissedilen yeri tespit edilir, değerlendirilir ve özellikleri belirlenirse; ağrıyı azaltmak veya ortadan kaldırmak için uygun müdahaleler planlanabilir.
Yok
Aim: The aim of this study was to analyze the characteristics of postoperative pain in patients undergoing cesarean delivery for elective or urgent reasons.
Material and Methods: This study is an observational descriptive cross-sectional analysis involving 78 patients who underwent cesarean delivery. Visual Pain Scale (VAS) scores of 78 patients were evaluated in the first 6 hours and the patients were asked about the characteristic descriptions of the pain.
Results: Mean VAS scores in the first 6 hours postoperatively were 5.56 ± 1.31. Body localizations where the patients feel pain were 7.7% in the incision site, 14.1% under the umbilicus, 23.1% in the whole abdominal region, 50% on the right side of the incision, 1.3% on the left side of the incision and 3.8% on both sides of the incision. When the anesthesia types and VAS scores of the patients were compared, the differences between the averages were not statistically significant (p > 0.05). There was no statistically significant difference between the location of pain and the number of cesarean sections (p >0.05). There was a statistically significant relationship between the postoperative mobilization hours and the patients' satisfaction scores (p < 0.05).
Conclusion: Treatment of the post-cesarean pain is very important for the recovery process of the mother and the development of the early bond between the mother and the infant. If the post-cesarean delivery pain is identified, evaluated and its characteristics are determined, appropriate interventions can be made to reduce or eliminate the pain.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN]
Dahil olduğumuz İndeksler (Dizinler) ve Platformlar sayfanın en altındadır.
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q olarak sınıflandırılmamıştır.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kriterlerine göre yağmacı/şüpheli dergiler hakkındaki kararları ile yazar aydınlatma metni ve dergi ücretlendirme politikasını tarayıcınızdan indirebilirsiniz. https://dergipark.org.tr/tr/journal/2316/file/4905/show
Dergi Dizin ve Platformları
Dizinler; ULAKBİM TR Dizin, Index Copernicus, ICI World of Journals, DOAJ, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, ASOS Index, WorldCat (OCLC), MIAR, EuroPub, OpenAIRE, Türkiye Citation Index, Türk Medline Index, InfoBase Index, Scilit, vs.
Platformlar; Google Scholar, CrossRef (DOI), ResearchBib, Open Access, COPE, ICMJE, NCBI, ORCID, Creative Commons vs.