Bu çalışmanın amacı Covid-19 salgın döneminde bu sporcuların beslenme düzenlerine dikkat edip etmediklerini
değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Çalışmaya 50’si milli takımda yer alan sporcular ve 74’ü Türkiye şampiyonalarına katılan
elit sporcular olmak üzere 25 kadın 99 erkek toplam 124 sporcu katılmıştır. Çalışmaya katılanlara sporcuların fiziksel aktivite,
beslenme tutumu, yiyecek seçimi davranışını ve beslenmenin sporcuların performanslarına olan etkisini ölçmek üzere
hazırlanmış olan anket uygulanmıştır. Bu anket, sporcuların beslenme alışkanlığına ilişkin sporcuların beslenme bilgi
düzeylerini ölçen sorular içerir. Doğru cevaplardan bilgi puanları hesaplanmaktadır. Sporcu beslenmesi bilgisi ölçeğindeki
genel performans skorlama sistemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 22.0 for Windows paket programı ile analiz
edilmiştir. Cinsiyetler arası, eğitim durumu sporcu beslenme bilgi ölçeği puanlarında anlamlı bir farklılık olmadığı saptanmıştır
(p>0,05). Milli sporcuların sporcu beslenme bilgi ölçeği puan durumu, milli olmayan sporculara göre anlamlı derecede yüksek
bulunmuştur (p<0,05). Diyetisyen ile çalışan sporcuların sporcu beslenme bilgi ölçeği puan durumu diyetisyen ile çalışmayan
sporculara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Covid-19 döneminde kilo değişimi olanlar ile olmayanların
sporcu beslenme bilgi ölçeği puan durumu arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Milli olan ve olmayan
sporcuların kilo değişim durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sporculardan diyetisyen
ile çalışan ve çalışmayanların Covid-19 dönemindeki kilo değişim durumu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı
bulunmamıştır (p>0,05).Sonuç olarak milli sporcuların ve diyetisyen ile çalışanların beslenme bilgi puanı daha yüksek
bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Spor Hekimliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 3 |