Research Article

MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI

Volume: 10 Number: 1 June 30, 2024
TR EN

MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI

Abstract

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde, vadeli satışlardan doğan borcun zamanında ödenmemesi durumunda müşteri ile satıcı arasında birtakım problemler oluşabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, ticaret erbabının yaptığı vadeli satışlarda, vade tarihinde ödenmeyen alacakları tahsil ederken nasıl bir uygulama yaptığını keşfetmek ve taraflar arasında hakkaniyeti sağlamaya yönelik pratik öneriler getirmektir. Böylece hem alıcı hem de satıcının haksızlığa uğramayacağı bir uygulamanın vâki olup olmadığı tespit edilecek, daha adil bir uygulamanın gerçekleştirilebilmesi için öneriler getirilecektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Sakarya’da ticari faaliyette bulunan MÜSİAD üyesi 13 iş adamı oluşturmaktadır. Çalışma grubunda toptan, perakende ve her iki türlü satış yapan iş adamları bulunmaktadır. İş adamlarının vadeli satışlarda gecikme yaşanması durumunda çoğunlukla satım bedeli üzerine bir ekleme yapmadıkları, aynı tutarda parayı tahsil ettikleri görülmüştür. İş adamlarının kendi aralarındaki borç ilişkilerinde uzun süre gecikme yaşandığında ise kimi zaman altına endeksleme uygulamasına gittikleri görülmüştür. Çalışma, Türk lirası üzerinden yapılan ve gerek vadeli satışlar gerekse karz akdinden doğan borç ilişkilerinde her iki tarafın zarara uğramaması için belirlenecek en iyi kriterin enflasyon oranı olduğunu iddia etmektedir.

Keywords

Vadeli Satış, Ödemenin Gecikmesi, Enflasyon Farkı

References

  1. Artuk, İ. (1994). Fels. Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA),. https://islamansiklopedisi.org.tr/fels adresinden erişildi.
  2. Badem, A. C. (2012). Tms 18 hasilat standardi kapsaminda senetsi̇z vadeli̇ satişlar ve ertelenmi̇ş vergi̇ etki̇si̇; tmsugt i̇le karşilaştirma. Muhasebe ve Denetime Bakış, (36), 61–82.
  3. Bayındır, A. (2008). Faizsiz sistemde ödemeyi geciktiren borçluya uygulanacak maddi ceza. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (3), 51–70.
  4. Çubukçu, E. (2015). Enflasyon Ortamında Karz Akitlerinin Ribâ Bağlamında Değerlendirilmesi. Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi içinde (ss. 325–333).
  5. Dârü’l-İftâi’l-Mısriyye. (2008). Sedâdü’d-deyn bi kıymeti’l-’Umle. https://www.daralifta.org/Home/ViewFatwa?ID=11793&tit adresinden erişildi.
  6. Dereci, M. (2020). İslami Finansta Gecikme Cezası Uygulamaları. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 15(2).
  7. Destebaşı, A. N. (2018). Enflasyon ve Faiz İli̇şki̇si̇ Üzeri̇ne İslami̇yet Açısından Bi̇r Değerlendi̇rme. Enderun Dergisi, 2(1), 32–37.
  8. Din İşleri Yüksek Kurulu. (2017). Paranın değerinde artma veya azalma olması halinde karz (ödünç) veya alışveriş sonucu oluşan borçlar nasıl ödenir? 10 Ekim 2023 tarihinde https://fetva.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/959/paranin-degerinde-artma-veya-azalma-olmasi-halinde-karz-odunc-veya-alisveris-sonucu-olusan-borclar-nasil-odenir adresinden erişildi.
  9. Din İşleri Yüksek Kurulu. (2022). Alınan borç para vadesi geldiğinde ödenmediği zaman altına çevrilerek vadesi uzatılabilir mi? 11 Kasım 2022 tarihinde https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/Karar/38279/alinan-borc-para-vadesi-geldiginde-odenmedigi-zaman-altina-cevrilerek-vadesi-uzatilabilir-mi adresinden erişildi.
  10. Duman, Ö. (2018). Enflasyon Karşısında Para Alacaklarının Korunması ve Mülkiyet Hakkı. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, (12), 401–462. doi:https://doi.org/10.18771/mdergi.496876
APA
Ülev, S., & Eminler, O. (2024). MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI. İslam Ekonomisi Ve Finansı Dergisi (İEFD), 10(1), 1-39. https://doi.org/10.54863/jief.1340973
AMA
1.Ülev S, Eminler O. MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI. JIEF. 2024;10(1):1-39. doi:10.54863/jief.1340973
Chicago
Ülev, Salih, and Osman Eminler. 2024. “MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI”. İslam Ekonomisi Ve Finansı Dergisi (İEFD) 10 (1): 1-39. https://doi.org/10.54863/jief.1340973.
EndNote
Ülev S, Eminler O (June 1, 2024) MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) 10 1 1–39.
IEEE
[1]S. Ülev and O. Eminler, “MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI”, JIEF, vol. 10, no. 1, pp. 1–39, June 2024, doi: 10.54863/jief.1340973.
ISNAD
Ülev, Salih - Eminler, Osman. “MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI”. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) 10/1 (June 1, 2024): 1-39. https://doi.org/10.54863/jief.1340973.
JAMA
1.Ülev S, Eminler O. MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI. JIEF. 2024;10:1–39.
MLA
Ülev, Salih, and Osman Eminler. “MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI”. İslam Ekonomisi Ve Finansı Dergisi (İEFD), vol. 10, no. 1, June 2024, pp. 1-39, doi:10.54863/jief.1340973.
Vancouver
1.Salih Ülev, Osman Eminler. MUHAFAZAKÂR İŞ ADAMLARININ VADELİ SATIŞLARINDA MÜŞTERİNİN ÖDEMEYİ GECİKTİRMESİ DURUMUNDAKİ UYGULAMALARI. JIEF. 2024 Jun. 1;10(1):1-39. doi:10.54863/jief.1340973