Yazım Kuralları

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), intihal taraması, ön değerlendirme, kör hakemlik ve editöryal okuma süreçlerini içeren açık erişimli bir akademik dergidir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'ne gönderilen makalelerin belirtilen formata uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde, ön kontrol aşamasında kurallara uyulmadığı tespit edilirse makale hakemlere iletilmeden yazara geri gönderilebilir ve düzenlenmesi istenebilir veya doğrudan reddedilebilir. 

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)'ne başvurunuzu göndermeden önce lütfen derginin “Amaç ve Kapsam” sayfasını inceleyiniz. Kapsam dışındaki çalışmalar değerlendirme sürecine alınmamaktadır.

Dil
Derginin yayın dilleri Türkçe, İngilizce ve Arapçadır.

Yayın Türleri:
Araştırma Makalesi: Orijinal araştırma makaleleri, derginin kapsamına uygun konularda akademik değeri olan, özgün ve bilimsel sonuçlar sunan çalışmalardır.
Derleme Makale: Bir bilgi ya da konunun geldiği son durumu anlatan, tartışan, değerlendiren ve gelecekte yapılacak çalışmalara yön vermesi beklenen yazılardır.
Araştırma Notu: Bir konunun makale boyutuna ulaşmayan kapsam ve nitelikte ele alındığı yazılardır. Araştırma notlarının 4000 kelimeyi geçmemesi beklenir. Araştırma notları hakemlik sürecine alınmaz; editör tarafından değerlendirilerek yayım sürecine alınır. Araştırma notlarında Türkçe ve İngilizce özet bulunmaz. Yazıda Türkçe başlığın yanı sıra İngilizce başlık ve her iki dilde 5-8 anahtar kelime verilmelidir.
Kitap Değerlendirmesi: Son 5 yılda yayımlanmış çalışmalara ilişkin değerlendirmelere öncelik verilir. Değerlendirme yazılarının alanın uzmanları tarafından hazırlanması beklenir. Sadece tanıtım ve özet niteliğindeki yazılar kabul edilmez. Kitap değerlendirmelerinde değerlendirilen kitabın başlığından bağımsız olarak özgün bir başlık (Türkçe ve İngilizce) ve 5-8 anahtar kelime (Türkçe ve İngilizce) belirlenmelidir.
Sempozyum/Çalıştay Tanıtımı: Ulusal veya uluslararası akademik toplantıların değerlendirilmesini içeren yazılardır. Tanıtım yazılarında özellikle toplantının akademik katkısı ele alınmalıdır.

Makale Gönderimi

Makalelerin kabulü için TÜBİTAK’ın altyapı sunduğu DERGİPARK sistemi kullanılmaktadır.

1. Makaleler, https://dergipark.org.tr/jief adresindeki Makale Gönder sistemi aracılığıyla gönderilmelidir. Gönderilen yazılar, makale türünü belirten ve makaleyle ilgili detayları içeren bir Kapak Sayfası, yazının metin dosyası ve tüm yazarların imzaladığı Telif Hakkı Anlaşması Formu ile birlikte sunulmalıdır.

2. Dergiye gönderilecek araştırmalarda özgün nitelik ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması şartı aranır.

3. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.

4. Gönderilen ana metinde yazarlar ile ilgili bilgilere (ad-soyad vd.) yer verilmemelidir.

5. Makalelerde birden çok araştırmacı varsa sistemin ikinci aşamasının “Yazar Ekle” bölümüne eklenmelidir.

6. Makalenin yazarları ile ilgili bilgiler (unvanı, adı-soyadı, görev yaptığı kurum, varsa kurum telefon numarası ve e-posta adresi) ayrı bir dosya ile gönderilmelidir.

7. Telif Hakkı Anlaşması Formunu iletmeyen yazarların çalışmaları yayımlanmaz.

8. Dergiye gelen tüm çalışmalar çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.

9. Makale sisteme yüklendikten sonra hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda düzeltmeler istenebilir.

10. Makalelerin yazar tarafından sisteme yüklenmesi makalenin yayımlanma başvurusu olarak kabul edilir.

11. Dergide yayımlanan makalelerle ile ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarlara aittir.

12. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.

13. Birden fazla yazarın bulunduğu durumlarda, her bir yazarın katkısı belirtilmeli ve belge, sorumlu yazar tarafından imzalanmalıdır.

14. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD)’nde yayımlanan makalelerde, tüm yazarlar ORCID numaraları ile birlikte yer almalıdır. Yazarların başvuru sırasında kapak sayfasına ORCID bilgilerini eklemeleri gerekmektedir. ORCID Numaranız yoksa şu [http://orcid.org/register] linkten edinebilirsiniz.

15. Editörler Kurulu üyeleri, yazı başvurularında derginin tüm yazarlar için geçerli olan yayın süreçlerine tabidir.

16. Aynı sayıda, aynı yazara ait birden fazla araştırma makalesi yayınlanamaz.

Dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış yazılar internet sayfası https://dergipark.org.tr/jief üzerinden kabul edilmekte ve ön kabul, alan editörü incelemesi, hakem atama, revizyon, ret, kabul işlemleri yine online olarak yürütülmektedir. 

Başlık/Kapak Sayfası:

Başlık/Kapak sayfası ayrı bir sayfa olarak yüklenmeli ve Başlık/Kapak Sayfasında aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır:

-Makalenin başlığı
-Makalenin kategorisi, türü
-Yazar(ların) isim ve soyadları
-Yazar(ların) kurum bilgileri (kurum, şehir, ülke)
-Yazar(ların) e-posta adresleri
-Yazar(ların) ORCID numaraları
-Finansal destek, çıkar çatışması ve teşekkürlerle ilgili bilgiler.

Genel Biçimsel Özellikler

Çalışmaların başlıca şu unsurları içermesi gerekmektedir: Türkçe başlık, öz ve anahtar kelimeler; İngilizce başlık, öz ve anahtar kelimeler; genişletilmiş özet, ana metin bölümleri, kaynaklar, tablolar ve şekiller.

Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve 150-250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 5 en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir ve en az 1 JEL kodu içermelidir. Özet metni paragraf girintisi yapılmadan 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. 

Genişletilmiş Özet: Çalışmaların uluslararası görünürlüğünü artırmak için yapılan bu uygulamada, Türkçe ve Arapça çalışmalar için 1000-1500 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet (EXTENDED ABSTRACT) sunulması gerekmektedir. Genişletilmiş özet; makalenin temel bölümlerindeki (Giriş/Literatür, Yöntem, Bulgular, Tartışma/Sonuç vb.) ana tartışmaları yansıtır.

Başlık: İçerikle uyumlu olmalı, Times New Roman, 12 punto, büyük ve koyu harflerle ortalanmış şekilde yazılmalıdır.

Ana Metin

Nicel ve nitel çalışmaların Giriş, Yöntem, Bulgular ve Tartışma bölümlerini içermesi gerekmektedir. Yöntem bölümünde mutlaka Örneklem/Çalışma Grubu, Veri Toplama Araçları ve İşlem alt bölümleri yer almalıdır. Model alt bölümü ise sadece özgün bir model kullanılmışsa eklenmelidir.

Çalışmanızın ana metni;

Microsoft Office Word programında,

Times New Roman yazı stili ile

12 punto,

1.5 satır aralığıyla (16x24cm format) yazılmalıdır.

Sayfa kenarlarında 2.5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfa numarası verilmemelidir.

Makale metninde paragraf girintisi yapılmamalı, paragraf aralarında 1 satır (12 nk) boşluk bırakılmalıdır. Makalede alt başlıklar kullanılabilir, fakat numaralandırılmamalıdır.

Çalışmanız, kaynakça hariç 5000-9000 kelime arasında olmalıdır.

Tablolar ve Şekiller: Tablo ve şekillerin numara ve başlığı bulunmalıdır. Tablo/şekil numara ve başlıkları üste, ortalı 11 punto olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları italik, 11 punto ve her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır.

Kaynaklar/Kaynakça:

Kaynakça yeni bir sayfa ile başlamalı ve şu özellikleri taşımalıdır:

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD), atıf ve kaynak gösterme için “American Psychological Association" 6th edition (APA 6th ed) atıf sistemini benimser. Bilgi için: https://apastyle.apa.org/6th-edition-resources

Kaynakça, 11 punto 1 satır aralığı ile metnin sonunda yer almalıdır. Metin içinde kullanılan tüm kaynaklar Kaynakça’ da belirtilmelidir. Çalışmada atıf yapılmayan eserlere Kaynakçada yer verilmez. Latin harfleri dışındaki dillerde yazılmış makalelerde, mutlaka Latin harfleri ile yazılmış kaynakçaya (referanslar) da yer verilmelidir.

Kaynaklar alfabetik sıraya göre düzenlenmelidir. Birden fazla eseri olan yazarların eserleri ise kronolojik sıraya göre listelenmelidir.

Alıntı ve Göndermeler: Dergimiz APA 6. sürüm atıf formatını kullanmaktadır. Dergiye gönderilen yazılar, referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır. Microsoft Office Word programında otomatik olarak Başvurular sekmesinden APA Altıncı Sürüm’ü seçebilirsiniz. Alıntı Ekle sekmesinden dilediğiniz kaynakları ekleyebilir, çalışma içinde atıf olarak ve çalışma sonunda Kaynakça sekmesinden Kaynakça olarak çalışmanıza ekleyecektir.

İletişim ve Şikayet:

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) hakkındaki tüm sorularınız ve başvurularınız için jief@izu.edu.tr e-posta adresi üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Son Güncelleme Zamanı: 4.06.2024 13:49:16
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi; ULAKBİM TR-DİZİN, İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi), idealonline, Scientific Indexing Services (SIS), Google Scholar ve SOBIAD  tarafından taranmakta ve dizinlenmektedir. 
Creative Commons Lisansı
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Basımevi : Elma Basımevi
Yayıncı: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Halkalı Caddesi No:2 Küçükçekmece / İstanbul