In today's world, Migration has become one of the high-priority political issues and has become a universal phenomenon related to wide-ranging economic, political, social, political, and technological transformations on a global scale. This multidimensional phenomenon, which is focused on people and the state, has turned into a structure that affects not only the immigrants, but also the people living in the migrated country and countries, and even the transit countries.
With the process called the Arab Spring, the popular movements were seen in the Middle East and North African countries since the end of 2010 caused government changes and turned into a mass movement that caused millions of people who were not satisfied with the current political and economic conditions to seek a new life outside their own country. Many people in Iraq, Afghanistan, and other African countries, especially Syria, want to reach Greece by land and sea via Turkey, and then to countries with higher welfare levels in Western Europe, such as Germany and France, with the hope of a better life. The mass migrations experienced not only affected the neighboring countries but also affected the European countries significantly. In this context, Greece has been one of the countries where many migrants who tried to reach Europe via the Mediterranean during their migration journey lost their lives. As can be seen in many news from the neighboring countries of Syria, in Turkey, and the European press, Greece is one of the prominent countries in the center of migration to Europe, as it is one of the border countries of the European Union in this process. Due to its current position, Greece is in the position of a critical country where Europe gives the test of humanity in its effort to reach Europe by risking the death of immigrants.
In this study, the general approach of Greece to immigration and immigrants, the attitudes and policies of Greek political parties (New Democracy Movement, PASOK, SYRIZA, Golden Dawn), the discourses of Greek governments towards immigrants, the attitudes and behaviors of Greek law enforcement officers and Greek people towards immigrants. examined. In addition, the effect of irregular migrants on Turkey's relations with Greece and the European Union has been tried to be revealed.
Günümüz dünyasında göç, yüksek öncelikli siyasi konulardan biri haline gelerek küresel ölçekte geniş kapsamlı ekonomik, siyasi, sosyal, siyasal ve teknolojik dönüşümlerle ilgili evrensel bir olgu haline gelmiştir. İnsan ve devlet odaklı olan bu çok boyutlu olgu sadece göç eden kişileri değil, göç edilen ülke ve ülkelerde yaşayan insanları ve hatta transit ülkeleri etkileyen bir yapıya dönüşmüştür.
Arap Baharı olarak adlandırılan süreçle birlikte 2010 yılının sonlarından itibaren Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde görülen halk hareketleri hükümet değişimlerine neden olmuş ve mevcut siyasi ve ekonomik koşullardan memnun olmayan milyonlarca insanın kendi ülkeleri dışında yeni bir hayat aramalarına neden olan kitlesel bir hareketine dönüşmüştür. Başta Suriye olmak üzere Irak, Afganistan ve diğer Afrika ülkelerinde bulunan birçok insan daha iyi bir yaşam umuduyla Türkiye üzerinden kara ve deniz yoluyla Yunanistan’a ve sonrasında ise Batı Avrupa’da yer alan refah seviyesi daha yüksek olan Almanya ve Fransa gibi ülkelere ulaşmak istemektedir. Yaşanan kitlesel göçler komşu ülkeleri etkilediği kadar Avrupa ülkelerini de önemli ölçüde etkilemiştir. Bu çerçevede, Yunanistan göç yolculuğunda Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışan birçok göçmenin hayatını kaybettiği ülkelerden biri olmuştur. Suriye’ye komşu ülkelerden Türkiye’de ve Avrupa basınına da yansıyan birçok haberde de görüleceği üzere Yunanistan bu süreçte Avrupa Birliği’nin sınır ülkelerinden biri olması nedeniyle Avrupa’ya yönelik göçün merkezinde öne çıkan ülkelerden biri olmaktadır. Yunanistan mevcut konumu itibariyle göçmenlerin ölümü göze alarak Avrupa’ya ulaşma çabasında Avrupa’nın adeta insanlık sınavı verdiği kritik bir ülke durumundadır.
Bu çalışmada, Yunanistan’ın göçe ve göçmenlere genel yaklaşımı, Yunan siyasi partilerinin göç konusundaki tutum ve politikaları (Yeni Demokrasi Hareketi, PASOK, SYRIZA, Altın Şafak), Yunan hükümetlerinin göçmenlere yönelik söylemleri, Yunan kolluk kuvvetlerinin ve Yunan halkının göçmenlere yönelik tutum ve davranışları incelenmiştir. Ayrıca düzensiz göçmenlerin Türkiye’nin Yunanistan ve Avrupa Birliği ilişkilerine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Göç Düzensiz Göç Yunanistan’ın Göç Politikaları Türkiye Yunanistan İlişkileri Türkiye Avrupa Birliği İlişkileri Migration Irregular Migration Greece Turkey-Greece Relations Turkey-EU Relations
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | International Relations |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | August 30, 2023 |
Publication Date | August 31, 2023 |
Submission Date | December 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 8 |
This work is licensed under Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International