Research Article

NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Volume: 30 Number: 4 August 8, 2012
  • Zekai Yaman
  • Şevket Özkal
  • Cem Gürgan
  • Bahadır Gürbüzer
TR EN

NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Abstract

Sunulan çalışmada Nervus alveolaris inferior blokajı amacıyla uygulanan Klasik, Gow-Gates ve Akinosi ınaııdibüler anestezi teknikleri, alt birinci ve ikinci molar dişlerine çekim endîkasyonu konulan 192 hastada karşılaştırmalı olarak incelendi. Çift-kör ve rastgele (randomize) olarak yürütülen çalışmada enjeksiyonun verdiği ağrı, pozitif aspirasyon, bloke olan sinirler ve diş çekiminin verdiği ağrı kriterleri değerlendirildi. Enjeksiyonun verdiği ağrının klasik yöntemde en fazla olduğu, Akinosi tekniğinin bunu takip ettiği, Gow-Gates tekniğinde ise en az olduğu gözlendi. Pozitif aspirasyon değerleri klasik teknikte %17.18, Gow-Gates tekniğinde %3.12 ve Akinosi tekniğinde %9.37 olarak bulundu. Nervus alveolaris inferİorun on dakika içerisindeki blokaj oranı, klasik teknikteki %87.5, Gow-Gates tekniğinde %95.3, Akinosi tekniğinde ise %90.6 olarak tespit edildi. Diş çekimi esnasında duyulan ağrı incelendiğinde, Gow-Gates tekniğinin en derin anesteziyi sağladığı, Akinosi tekniğinde ise en fazla ağrı duyulduğu izlendi. 

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Research Article

Authors

Zekai Yaman This is me

Şevket Özkal This is me

Cem Gürgan This is me

Bahadır Gürbüzer This is me

Publication Date

August 8, 2012

Submission Date

August 8, 2012

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1996 Volume: 30 Number: 4

APA
Yaman, Z., Özkal, Ş., Gürgan, C., & Gürbüzer, B. (2012). NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 30(4), 198-205. https://izlik.org/JA34FS24NR
AMA
1.Yaman Z, Özkal Ş, Gürgan C, Gürbüzer B. NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;30(4):198-205. https://izlik.org/JA34FS24NR
Chicago
Yaman, Zekai, Şevket Özkal, Cem Gürgan, and Bahadır Gürbüzer. 2012. “NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 30 (4): 198-205. https://izlik.org/JA34FS24NR.
EndNote
Yaman Z, Özkal Ş, Gürgan C, Gürbüzer B (August 1, 2012) NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 30 4 198–205.
IEEE
[1]Z. Yaman, Ş. Özkal, C. Gürgan, and B. Gürbüzer, “NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 30, no. 4, pp. 198–205, Aug. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA34FS24NR
ISNAD
Yaman, Zekai - Özkal, Şevket - Gürgan, Cem - Gürbüzer, Bahadır. “NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 30/4 (August 1, 2012): 198-205. https://izlik.org/JA34FS24NR.
JAMA
1.Yaman Z, Özkal Ş, Gürgan C, Gürbüzer B. NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent. 2012;30:198–205.
MLA
Yaman, Zekai, et al. “NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 30, no. 4, Aug. 2012, pp. 198-05, https://izlik.org/JA34FS24NR.
Vancouver
1.Zekai Yaman, Şevket Özkal, Cem Gürgan, Bahadır Gürbüzer. NERVUS ALVEOLARIS INFERIOR BLOKAJINDA KLASİK, GOW-GATES VE AKİNOSİ TEKNİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. J Istanbul Univ Fac Dent [Internet]. 2012 Aug. 1;30(4):198-205. Available from: https://izlik.org/JA34FS24NR