Kan pıhtılaşması bozukluklarında hemostatik tedavi
Abstract
ÖZET
Sayısız faktör arasında kompleks enzimatik olarak sevk olan, zincirleme reaksiyon şeklinde cereyan eden ve basitleştirilerek açıklanmış bulunan fizyolojik kan pıhtılaşma mekanizması deantoalveoler alandaki yaralamalardan doğan normal kanamaları dindirmede yeterlidir. Anormal kanama vakalarında ise, önce bu kanamanın lokal faktörlerden mi, yoksa mevcut bir hemorajik diyatez gibi genel nedenlerden mi doğduğu mutlaka araştırılmalıdır. Hemorajik diyatezin meydana getirdiği kanamaların nedenleri kan damarının (vasküler veya angiopatik kanama illeti] zedelenmesinde veya kanın pıhtılaşma mekanizmasındaki bîr bozuklukta (dystrombotik kanama illeti) bulunabilirler.
Lokal nedenlerin yarattığı kanamaların, kan akımının önlenmesi veya yavaşlatılması gibi sadece mekanik, lokal tedbirlerle dindirilebilmelerine karşılık, damar fonksiyonunun bozukluğunda, ek olarak, kılcal damar frajilite ve permeabilitesini etkileyen ek parenteral ilaçlara ihtiyaç vardır.
Buna karşılık, kan pıhtılaşması bozukluklarına sahip hastalarda ise, intern bir tedavi gereklidir. Çok sayıdaki faktörlerin yokluğundan, azalmasından ve engellenmesinden ileri gelebilecek ve özellikle tehlikeli ve hayatı tehdit edici kanamalarda uygulanacak bu intern terapi, yaranın iyileştirilmesinin ilk safhasında, pıhtılaşmanın, eksik faktörlerin telafisi yoluyla, normalleştirilmesini amaçlar. Bu intern terapiye, zikredilmiş pek çok vakada olduğu gibi, mutlaka diş hekiminin, emici tampon malzemesi, thrombin, Catgut dikişleri kullanarak, yarayı tedavide yardımcı olması lazımdır.
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
June 16, 2013
Submission Date
June 16, 2013
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 1971 Volume: 5 Number: 3