Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi

Volume: 4 Number: 4 June 18, 2013
  • Ahmet Tutan
TR

Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi

Abstract

ÖZET

Bu tebliğde, önce, genel anesteziklerin, genel anestezi yapıcı özelliklerinin keşfi esnasında, Diş Hekimliğinin, bu maddelere, enaz diğer, cerrahi dalları kadar ilgi göstermiş olduğundan bahsedilmiş ve günümüzün modern anestezi olanaklarının, Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezinin zannedilen sakıncalarını ortadan kaldırmış olduğu belirtilmiştir.

Sonra, Ambulatuvar Genel Anestezinin endikasyonlan ve prensipleri sayılmış ve Epontol, N20, Halothane ve Penthrane'in özellikleri izah edilmiştir.

Daha sonra, süresi 1-2 dakika kadar olan ultra-kısa süreli müdahalelerde Epontol'ün ideal bir anestezik olduğuna ve süreli 3-10 dakika kadar olan kısa süreli müdahalelerde ise intratrakeal intubasyonun zorunluluğuna işaret edilmiştir.

Postoperatuvar devrede, hastaların uyanmalarının süratli olmasına rağmen, ultra kısa süreli müdahalelerde 15-20 dakika kadar, kısa süreli müdahalelerde ise 20-30 dakika kadar hastaların, hekim kabinesinde kalmalarının ve hekim kontrolü ve müsaadesinden sonra, birisinin refakatinde evlerine dönmelerinin gerekliliği üzerinde durulmuştur.

Nihayet, sonuç olarak, günümüzün Modern Anestezisinin, hekimlere konfor ve tam bir emniyet içinde müdahale etmek ve hastalara ise ağrı duymadan, korkusuzca tedavi olmak olanaklarını verdiği belirtilmiştir.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Ahmet Tutan This is me

Publication Date

June 18, 2013

Submission Date

June 18, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1970 Volume: 4 Number: 4

APA
Tutan, A. (2013). Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 4(4), 325-335. https://izlik.org/JA93CX95YD
AMA
1.Tutan A. Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;4(4):325-335. https://izlik.org/JA93CX95YD
Chicago
Tutan, Ahmet. 2013. “Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 4 (4): 325-35. https://izlik.org/JA93CX95YD.
EndNote
Tutan A (June 1, 2013) Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 4 4 325–335.
IEEE
[1]A. Tutan, “Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi”, J Istanbul Univ Fac Dent, vol. 4, no. 4, pp. 325–335, June 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA93CX95YD
ISNAD
Tutan, Ahmet. “Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 4/4 (June 1, 2013): 325-335. https://izlik.org/JA93CX95YD.
JAMA
1.Tutan A. Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;4:325–335.
MLA
Tutan, Ahmet. “Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 4, no. 4, June 2013, pp. 325-3, https://izlik.org/JA93CX95YD.
Vancouver
1.Ahmet Tutan. Diş Hekimliğinde Ambulatuvar Genel Anestezi. J Istanbul Univ Fac Dent [Internet]. 2013 Jun. 1;4(4):325-3. Available from: https://izlik.org/JA93CX95YD